Kunstnere om Jim Lyngvilds fotoserie: Det er en sund debat, men vi må være mere åbne

To grønlandske kunstnere har delte meninger om den danske designer Jim Lyngvild, der på det seneste er blevet kritiseret for sin fotoserie af sælskindesign i samarbejde med Great Greenland.
20. februar 2022 14:55

KNR har talt med to fremtrædende grønlandske kunstnere, nemlig Julie Edel Hardenberg og Aka Høegh.

Julie Edel Hardenberg mener, at folks reaktion er helt naturlig:

- Sådan reagerer folk normalt, hver gang andre udefra kommende folk præsenterer Grønland ud til verden på vegne af grønlændere. Vi vil jo gerne fortælle vores egen historie, derfor synes jeg, at det er en sund debat, siger kunstneren og debattøren Julie Edel Hardenberg til KNR.

LÆS OGSÅ Assit aalassassutaasut: Jim Lyngvild Ilulissani saqqummersitsinissaminut nangaalerpoq

Men det er ikke på sin plads, mener Klaudia Petersen, der er en af banerførerne af kritikken. Ifølge hende er Jim Lyngvild ikke den rigtige til at bruge grønlandsk design som kunst.

- Endnu engang er det en udefrakommende, der skal repræsentere os. 'Se mine vilde dyr, se mine kreationer, mit Grønland og mine grønlændere'. Den måde, han fremviser det på, er som om, vi er hans ejendele, siger hun.

Aka Høegh: Vi må lære at være mere åbne

Den 74-årige kunstner Aka Høegh, der bor i Qaqortoq, siger, at hun kan genkende den, måde Jim Lyngvild bliver behandlet på. Det gør ondt som kunstner at blevet behandlet sådan, siger hun:

- Jeg er meget optaget af det, fordi jeg synes, at det er meget inspirerende at se det nye, der er blevet vist, de smykker han har sat til de her skind. Han har lavet en meget smuk fotoserie. Han er en fri kunstner, siger Aka Høegh.

I takt med at Grønland bliver en del af globaliseringen, bør vi være mere åbne, siger hun:

- Grønland har været en lukket land i mange år, men nu vil vi gerne åbne os. Nogen folk, der ikke ikke har oplevet kunsten tæt på - det er dem, der reagerer sådan. I dag har vi internet, og jeg kan godt lide at snakke sammen gennem kunsten, og i det hele taget  bliver nødt til at åbne ud til hele verden, siger Aka Høegh til KNR.

Jim Lyngvild overvejer at droppe udstillingen på Ilulissat Art Museum, som efter planen skal åbne 13. marts.