Eqaluk Høegh efter mere end 100 dage: Vi ved stadig ikke nok om det, vi skal arbejde med
Eqaluk Høegh har fået en hård medfart som naalakkersuisoq for børn, unge og familier.
Han har været ramt af stress, men er nu tilbage.
Derudover har Demokraterne sagt, at han er for stille, og Journalistforbundet har kaldt det forskelsbehandling, at den unge naalakkersuisoq udtaler sig til et medie og ikke et andet.
Eqaluk Høegh meddelte nemlig KNR, at han først ville stille op til interview efter 100 dage, men samtidig svarede han på spørgsmål i andre medier.
Han havde brug for at forberede sig, fortæller han nu.
- Jeg blev nødt til at forberede mig, før jeg kunne svare på KNR's spredte og overordnede spørgsmål. Der er rigtig mange ting, som allerede er i gang, og jeg ville først undersøge det hele nærmere, siger Eqaluk Høegh.
LÆS OGSÅ Anna Wangenheim: Eqaluk Høegh er for stille
Han satte sig i stolen som naalakkersuisoq, da den nye IA-Naleraq-koalition gik i gang med arbejdet tilbage i april.
I juni henvente KNR sig så til ham og lagde billet ind på et interview. Eqaluk Høegh er blandt andet kendt for at være en hård kritiker af det tidligere naalakkersuisut.
Vi ville gerne vide, hvad han ville gøre anderledes, og om han mon brygger på noget, der skal diskuteres, når de folkevalgte i Inatsisartut skal til efterårssamling.
- Det er vigtigt for mig, at hvis jeg skal udtale mig om noget, så skal jeg være opmærksom på alle detaljerne. Det er forskelligt for person til person, men sådan har jeg det, siger Eqaluk Høegh.
Og der er altså ikke nogle nye lovforslag på vej.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq for børn vil først stille op til interview 100 dage efter
Ifølge ham går sagsbehandlingen for langsomt særligt i kommunerne.
Da KNR henvender sig til dig omkring 20. juni for at få et interview om det helt nye departement, afviste du os. Hvad havde du tænkt dig at arbejde med i den første måned som naalakkersuisoq?
- Når vi snakker om børnerettigheder, så vidste vi i forvejen, at der er en meget alvorlig situation særligt i kommunernes sagsbehandling af børn. Derfor tænkte vi over, hvordan vi kunne skabe rammer til at lave den bedste hjælp til dem i fremtiden.
KNR ville spørge dig om, hvordan I vil arbejde i det nye departement. Er det spørgsmål alt for stort til, at du kunne svare på det i den første måned?
- Jeg vil først og fremmest sige, at vores viden er lav om børn, unge og familier, som skal hjælpes fra det nye departement. Kort sagt: Vores viden er ikke stor nok, derfor er det svært at sige, hvordan vi skal arbejde.
For at løse det har departementet igangsat et fælles IT-system, hvor sagsbehandlerne i både Selvstyret og kommunerne kan arbejde og få overblik.
Når det er færdigt, er det tid til at lave nye målsætninger, fortæller han.
I juni - efter blot cirka to måneder på posten - var Eqaluk Høegh både naalakkersuisoq for børn, unge, familier og justitsområdet.
Justitsområdet er nu overgivet til Naaja Nathanielsen, der også er naalakkersuisoq for råstoffer, boliger, infrastruktur og ligestilling.