Great Greenland ser lyst på fremtiden

Selvom Ditte Sorknæs indrømmer, at året langt fra har været tilfredsstillende efter, at Great Greenland i dag offentliggjorde et underskud for 2015 på omkring 25 millioner, ser hun dog lyst på 2016.
Foto © : Privat foto
Skrevet af Jonas Fievé
07. juni 2016 17:38
Versionist Jaaku Lyberth

Ditte Sorknæs giver blandt andet skylden for det dårlige resultat på faldende priser på verdensmarkedet, og desuden blev situationen heller ikke bedre af, at EU var længe om at få vedtaget forlængelsen af den såkaldte inuit-undtagelse, som gør det muligt for Grønland at forsætte med at sælge sælskindprodukter i EU landene.

- Derfor var der mange, som afholdte sig fra at købe skind, da de var urolige for, at de ville brænde inde med varer, siger direktør i Great Greenland, Ditte Sorknæs, til KNR.

Læs også Great Greenland igen med utilfredsstillende regnskab

Læs også EU fastholder inuit-undtagelse for sælprodukter

En anden udfordring har været, at Great Greenland i 2015 både indhandlede færre skind, og oplevede en faldende kvalitet på skindene.

- Vi har alt for mange skind, som simpelthen er så dårlige, at vi aldrig får dem færdigproducerede.

Muligt eksporteventyr i fare

Det kan være med til at sætte en stopper for eksporteventyret til Asien, før det overhoved er kommet i gang.

- Det betyder faktisk, at jeg er i en situation, at hvis jeg får hul på det asiatiske markedet, hvilket der er en god sandsynlighed for, så har jeg ikke varerne til supplerer markedet, og det er et kæmpe problem, understreger direktør i Great Greenland, Ditte Sorknæs.

Læs også Vittus vært for kinesere

Læs også Sælskind skal ikke destrueres alligevel

Bedre start på 2016

Sidste år lød underskuddet på omkring 25 millioner, hvilket er en forbedring i forhold til 2014, hvor underskuddet endte på næsten 38 millioner.

Men selvom det er mere reglen end undtagelsen, at det selvstyreejet selskab kommer ud med et underskud, ser Ditte Sorknæs lyst på 2016.

- Vi er næsten et halvt år henne i året, og indtil videre følger vi vores budget pænt. Hvis vi følger det året ud, så ender vi med et nul i sidste ende, siger direktør for Great Greenland, Ditte Sorknæs.