Åh nej: Endnu et brud på søkablet ved Sisimiut

Teknikerne var netop blevet færdige med at reparere ét brud på kablet syd for Sisimiut, men så fik de sig en ubehagelig overraskelse.
Teknikere i gang med at inspicere det ødelagte søkabel syd for Sisimiut ombord på skibet Horizon Enabler. Foto: Tele-Post. Foto © : TelePost
Skrevet af Christine Hyldal
13. marts 2019 11:43

Det oplyser Tele-Post. 

Teknikerne opdagede nemlig, at der ikke er forbindelse gennem søkablet fra Sisimiut til Aasiaat, og kort tid efter konstaterede de, at der er endnu et søkabelbrud 70 km nord for Sisimiut. 

Endnu vides det ikke, hvad der har forårsaget bruddet. Tele-Post undersøger det sammen med eksperter, men den præcise årsag kan dog formentlig først anslås med sikkerhed, når kablet er undersøgt grundigt.

LÆS OGSÅ Søkabelskib har sat kurs mod Sisimiut

Søkabelbruddet betyder, at kunder nord for Sisimiut fortsat vil være ramt af langsomt internet. Deres forbindelser strømmer nemlig stadig gennem radiokæden fra Aasiaat til Sisimiut.

Til gengæld kan folk i Sisimiut og Kangerlussuaq i løbet af onsdagen få deres højhastighedsinternet tilbage, meddeler Tele-Post. Bruddet på kablet syd for Sisimiut er nemlig blevet repareret færdig natten til onsdag. 

 

Fakta

  • Det ene brud på søkablet i nord er sket omkring 30 kilometer syd for Sisimiut i januar.
  • Det andet brud, som lige er fundet, er sket 70 kilometer nord for Sisimiut.
  • Det tredje brud er sket i december ud for Sydgrønland. 
  • Kablet ligger på havbunden i omkring 300-400 meters dybde.Siden 21. januar har folk fra Sisimiut til Upernavik kæmpet med meget langsomt internet. 

Skib kan ikke komme frem til nyt brud

I december var der også et brud på søkablet ud for Sydgrønland. Her ved man heller ikke præcist endnu, hvad der er sket, men borgerne er blevet koblet på forbindelsen fra Island og oplever ikke langsomt internet som i nord.

- Man skulle tro, at det var fuldstændigt utænkeligt med tre søkabelbrud på én gang, men ikke desto mindre er det den situation, som har ramt os lige nu, siger administrerende direktør Kristian Reinert Davidsen.

LÆS OGSÅ Trawler har ødelagt søkabel: Advokat er sat på sagen

Skibet, som har sendt teknikere op for at reparere bruddet på søkablet, har ikke mulighed for at sejle til det nyfundne brud nord for Sisimiut på grund af is. Der er meget tæt is nord for Sisimiut, og det ser ikke ud til, at det kommer til at rykke sig foreløbigt, oplyser Tele-Post. 

Kraftig storm i Sydgrønland

Vejrsituationen i Sydgrønland er heller ikke for god. Der vil være kraftig storm de næste dage, og dermed kan skibet ikke foretage reparationen ud for Qaqortoq. 

Det betyder, at skibet sejler til Nuuk for at afvente en bedring i nord eller syd. Så snart forholdende tillader det, vil skibet straks påbegynde næste søkabelreparation.

- Vi kan jo ikke være herre over, hvordan vejret arter sig. Vi må derfor være tålmodige, og følge godt med i både is- og vejrsituationen, siger Kristian Reinert Davidsen.