Trawler har ødelagt søkabel: Advokat er sat på sagen

Ifølge Tele-Post er det en trawler, der har ødelagt søkablet syd for Sisimiut, og selskabet har sat sin advokat på sagen.
Søkablet syd for Sisimiut er ødelagt af en trawler. Billedet er af et andet søkabel. Foto © : Tele-Post
12. februar 2019 07:46

Siden 21. januar har folk fra Sisimiut til Upernavik kæmpet med meget langsomt internet. Årsagen er, at der er sket et brud på det søkabel, som ligger på havbunden 30 kilometer syd for Sisimiut.
Det er en trawler, som har ødelagt søkablet, siger direktøren for Tele-Post, Kristian Reinert Davidsen, til KNR.

- Det er en alvorlig sag at klippe et søkabel over. Det er jo afmærket i søkortet, siger han.

Tele-Posts advokat har derfor sat sig i forbindelse med det rederi, der ejer trawleren.

Sagen er ikke anmeldt til politiet, men mere ønsker Kristian Reinert Davidsen ikke at sige, fordi der er tale om en verserende sag.

LÆS OGSÅ Nej, dyr har ikke flænset søkabel med tænderne

 

Normalt vil Aasiaat Radio advare trawlere, der er på vej ind i et område nær søkablet.

Fakta

  • Søkabelbruddet i nord er sket omkring 30 kilometer syd for Sisimiut.
  • Kablet ligger på havbunden i omkring 300-400 meters dybde.

- Radioen forsøger at holde øje med, hvilke trawlere, der nærmer sig kablet med lav hastighed. Det er nemlig tegn på, at de er i gang med at trawle, siger Kristian Reinert Davidsen.

Om det er sket i dette tilfælde, ønsker Tele-Post ikke at udtale sig om.

- Men vi vil forsøge at kontakte alle rederier for at tage det her problem op. Så kan rederierne tage det op med de forskellige skibe, for det er alvorligt at skære et søkabel over. Rederierne har erstatningspligt, siger han.

I december skete der også et brud på søkablet ud for Sydgrønland. Her ved man endnu ikke præcist, hvad der er sket, men borgerne er blevet koblet på forbindelsen fra Island og oplever ikke langsomt internet som i nord.

Det skib, som skal reparere søkablet, bliver i disse dage gjort klar i Canada, så det kan operere i arktiske forhold. Skibet tager afsted fra Halifax 16. februar, og  Tele-Post forventer, at skibet er i Nuuk 25. februar. Dagen efter vil det sejle mod nord for at reparere søkablet.