En ubehagelig opgave: Snesevis af kommunalt ansatte mister jobbet

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at Avannaata Kommunia varslede besparelser for 18 millioner kroner. Men det er langt fra nok, må kommunen sande. Borgerne kan se frem til en ringere service, konstaterer kommuneforsker.
Kommunalforsker Roger Buch mener, at sparerunden i Avannaata Kommunia er en kæmpestor og ubehagelig opgave. Foto © : Pressefoto
Skrevet af Anders Rytoft
08. september 2023 07:53

Det er kun halvanden måned siden, KNR kunne fortælle, at Avannaata Kommunia med borgmester Palle Jerimiassen i spidsen skulle spænde livremmen og dermed trimme dens konti for 18 millioner kroner.  

Kassekreditten var for svag. Blev der ikke sparet, ville kommunen få problemer, sagde borgmesteren, der samtidig understregede, at besparelserne ikke ville kunne mærkes mærkbart i borgerbetjeningen. 

Om det holder stik, må tiden vise.

Borgmesteren må i dag sande, at der skal spares langt mere end først antaget. Det stod klart mandag, da kommunalbestyrelsen var samlet til et ekstraordinært møde. Kommunen skal finde yderligere 18 millioner kroner, og det kommer ifølge kommunaldirektør Nick Nielsen til at koste medarbejdere.

- Helt konkret drejer det sig om i første omgang 50 stillinger. Det gælder både lederstillinger og kommunalt ansatte - uanset uddannelsesniveau, siger han til Sermitsiaq.AG.  

Ringere service

Det bekræfter borgmester Palle Jerimiassen over for KNR. 

Han forklarer, at afskedigelserne er uundgåelige, fordi udgifterne til lønningerne er for høje. 

- Det arbejde er i gang og bliver udført i tæt samarbejde med organisationer og de implicerede, siger borgmesteren.

Avannaata Kommunia skal samlet set spare omkring 36 millioner kroner. Og det er en kæmpe besparelse, lyder det fra kommunalforsker Roger Buch. 

Det er ikke en besparelse, man kan gennemføre, uden at borgerne kommer til at mærke det i form af dårligere service, siger han. 

Og tilføjer, at det i runde tal svarer til, at kommunen skal fyre 80 medarbejdere. 

Hvad enten kommunen kommer til at fyre 50 eller 80 medarbejdere, så vil det ifølge kommunalforskeren uomtvisteligt betyde, at borgerne kommer til at få en ringere service.

Driver kommune med lånte penge

Nogle sidder måske og tænker: Hvorfor kan man ikke bare spare på noget andet? Det er fordi, at medarbejderne er langt den største udgift, forklarer Roger Buch. 

Af referatet fra kommunalbestyrelsesmødet fremgår det, at hvis der ikke bliver foretaget yderligere besparelser udover de 18 millioner kroner, som kommunalbestyrelsen blev enige om for halvanden måned siden, så vil kommunen overskride kassebeholdningen med 30,8 millioner kroner.

Det er ifølge Roger Buch 30,8 millioner kroner for meget. En kommune skal som udgangspunkt have en kassebeholdning, altså penge i kassen af en vis størrelse.

- Man må ikke køre med minus, fordi det reelt set betyder, at man skal låne penge for at drive kommunen. Man må ikke gå i banken for at få en kommune til at hænge sammen år efter år.

Højt på alvorsskalen

Hvor alvorlig er kommunens økonomiske situation på en skala fra 1 til 10? 

Det er en kæmpestor og ubehagelig opgave, man står med her... Man er vel på 7 til 8 stykker. Det kan lade sig gøre, men det kommer til at gøre ondt, siger Roger Buch.

Er der noget, som kunne tyde på, at kommunen ikke har haft styr på pengekassen?

- Når en kommune er på vej mod at ende i et minus og må ændre sin budgetlægning og gennemføre besparelser, så er der på en eller anden måde altid tale om, at man ikke har været godt nok forberedt på det, der måtte komme. Men en kommune bliver også ramt af stød udefra: Der kan for eksempel være flere børn, end man havde regnet, der skal have hjælp i forhold til de problemer, man har i familien.

Sidste år havde Avannaata Kommunia en budgetoverskridelse på 38 millioner kroner, hvoraf 17 millioner kroner skyldtes anbringelse af ni børn uden for hjemmet.