En femtedel af alle helikopterflyvninger aflyses

Det er velkendt, at tekniske problemer sætter en stopper for helikopterflyvninger for Air Greenland. Men nu viser nye tal, at det i gennemsnit sker 945 gange om året.
Det er typisk mangle på reservedele, som betyder at helikopterne aldrig letter. Foto © : Air Greenland.
Skrevet af Kim Hinrichsen
03. oktober 2024 13:27

Rettelse: I en tidligere artikel fremgik det, at der var tale om en fjerdedel af alle flyvninger. Det er dog en femtedel. KNR beklager fejlen. 

945. 

Så mange gange om året har Air Greenland i gennemsnit været nødt til at aflyse helikopterflyvninger på grund af tekniske problemer, når der er tale om H155-typen. Det skete i perioden 2021 til 2023.

Et velkendt problem, som tidligere naalakkersuisoq for infrastruktur, Erik Jensen har været ude at sige, der skal findes en løsning på:

- Vi kan ikke gøre noget ved vejret, men irregularitet grundet teknik skal minimeres mest muligt, sagde Erik Jensen tilbage i 2022, hvor han havde holdt møde med Air Greenland for at finde en løsning på netop det problem. 

En gammel traver

Det er altså indtil videre ikke sket. Tværtimod fristes man til at sige. 

Air Greenland har ellers tidligere været ude at sige, at det især er mangel på reservedele som betyder, at helikopterne ikke kan komme i luften. 

Men i starten af året var borgmester Palle Jeremiassen endnu engang ude at kræve en varig løsning fra Air Greenland:

- Vi forstår godt, at der er aflysninger grundet dårligt vejr, men de tekniske problemer er alt for mange, og det går hårdt ud over en masse mennesker, som i vintertiden er afhængige af lufttrafikken, skriver han.

- Selvstyret og Air Greenland har en servicekontrakt, det betyder, at de skal servicere passagererne, ikke nedprioritere dem.

I et skriftlig svar til KNR forklarer Air Greenland, at udfordringer til dels skyldes, at de siden 2021 har skiftet deres helikoptere ud. 

- Det er vigtigt at forstå, at det at implementere helikoptere til passagertransport ikke er så ligetil, da der gælder meget høje sikkerhedskrav. Så når der opstår en indikator på en teknisk fejl, skal det undersøges til bunds.

- Nogle gange er det lige til, mens andre gange kræves, at der udskiftes en reservedel, og det er især i disse tilfælde, at forsyningen af reservedele fra fabrikanten har været langsommelig på grund af eftervirkningerne af covid19, skriver Inga Dora G. Markussen, direktør for bæredygtighed og kommunikation hos Air Greenland. 

Hun påpeger også, at teknikerne løbende bliver hurtigere til at fikse de tekniske udfodringer ved helikopterne. 

En femtedel af flyvningerne aflyses

Det er tal fra departementet for Boliger Infrastruktur, der viser, hvor slemt det egentligt står til hos Air Greenland. 

Her har man udregnet gennemsnittet for antallet af aflysninger på grund af tekniske problemer, siden 2021, hvor H155-helikopterne blev taget i brug.

Og det tal skal stilles op imod 3977 gennemførte flyvninger. Hvilket altså vil sige, at i 19 procent af de planlagte flyvninger kom helikopterne aldrig på vingerne. 

Det er Siumuts Anders Olsen, der har spurgte nuværende naalakkersuisoq for området Hans Peter Poulsen, hvor mange gange tekniske problemer har været skyld i, at helikoptere alligevel ikke lettede.