Ekstremt glædeligt siger kritiker: Biler i Grønland skal igen til syn
I 23 år har der ikke været bilsyn i Grønland.
Den sidste bil blev synet i 1999, hvor fire medarbejdere fra det daværende Statens Bilinspektion rejste rundt i landet og synede køretøjer.
Det skal der ændres på nu. Naalakkersuisoq for infrastruktur Erik Jensen (Siumut) er nemlig blevet enig med den danske transportminister Trine Bramsen (S) om, at der igen skal være bilsyn her i landet.
Formålet med et syn er, at bilen er sikker. Der bliver foretaget en kontrol af køretøjets styreapparat, bremser, dæk, lygter, signalapparat, reflekser og bærende dele, som hjulophæng og støddæmpere.
Der bliver også foretaget en kontrol af køretøjets røg-, kulilte- og støjudledning.
Prisen afhænger helt af, hvor meget der skal laves på bilen. Og det er ejeren, der betaler.
Hvis du ikke får synet dit køretøj inden for synsfristen i Danmark, får du en bøde på 2.000 kroner.
Det blev de på et møde i torsdags.
- Sidste gang, der blev synet biler i Grønland var i 1999. Det har vi drøftet, og jeg er meget tilfreds med, at der nu sker konkrete tiltag indenfor nærmeste tid på færdselsområdet, siger Erik Jensen i en pressemeddelelse fra Naalakkersuisut.
Bilsyn er ikke et hjemtaget område. Transportlovgivningen hører nemlig
stadig under staten.
I Danmark bliver biler automatisk indkaldt til syn med en mail i ejerens eboks, men i Grønland er der ingen regler for det.
I Grønlands færdselslov, som er fra 2008, står der, at ”transportministeren kan fastsætte bestemmelser om periodisk syn”. Hvordan det skal gøres – og hvem, der skal gøre det – er ikke på plads endnu.
Senere i denne måned mødes embedsfolk fra både Grønland og Danmark for at drøfte færdselssikkerhed. Her vil spørgsmålet om at lave bilsyn i Grønland og en model, der kan fungere, blive drøftet, står der i en pressemeddelelse fra Naalakkersuisut.
- Det er vigtigt for mig, at vi nu får fundet løsninger på de ønsker, der er rejst fra min grønlandske kollega, siger Trine Bramsen.
Bilsyn har hængt i bremsen i mange år
Folketingsmedlem fra IA, Aaja Chemnitz Driefer, kalder det en "ekstremt glædelig nyhed", at bilsynet vender tilbage.
- Det handler jo om sikkerheden først og fremmest for borgerne og bilisterne. Så jeg synes, det er en rigtig god nyhed.
Det siger hun, selv om hun også har hørt fra flere, der mener, at bilsyn er unødvendigt i Grønland og en træls udgift at have som bilejer. Men, siger hun:
- Mange steder i de store byer i Grønland er der mange biler i dag. Og så er det vigtigt, at vi ved, at de biler, der er på vejene, også er sikre at køre i.
Udsigten til en ny bilsynsordning har dog været lovet igen og igen fra politisk side, uden at det er sket.
I 2011 varslede transportminister Henrik Dam Kristensen (S), at en ny lovgivning om bilsyn i Grønland var på vej - efter ønske fra Naalakkersuisut. Men forslaget nåede aldrig til Inatsisartut, fordi Danmark og Grønland ikke kunne blive enige om en ny ordning.
LÆS OGSÅ Selvstyret overvejer nyt system for bilsyn
I stedet skulle Selvstyret efter drøftelser med 'branchen' i Grønland vende tilbage med et forslag til en grønlandsk bilsynsmodel, som skulle være baseret på brugerbetaling uden omkostninger for staten eller Selvstyret.
Men det skete heller ikke. Det konstaterede man også i 2015, hvor Venstres transportminister Hans Christian Schmidt lovede nyt i sagen.
Og det gjorde Liberal Alliances transportminister Ole Birk Olesen også i 2018. Her var meldingen, at så snart Selvstyret fandt på en model for bilsyn i Grønland, ville regeringen hjælpe med at udforme et lovforslag på området.
En politisk syltekrukke
Dengang kaldte Aaja Chemnitz Driefer arbejdsgruppen, som skulle se på en ny bilsynsordning, for en "politisk syltekrukke".
Men denne gang tror hun på det, fordi sagen nu er rykket fra arbejdsgruppen og op på politisk niveau.
- Så er det ikke bare nogen embedsfolk, der rykker rundt på nogle papirer, men det er reelt hos nogle politikere, som skal stå til ansvar over for deres vælgere, siger hun.
Det eneste, hun tror, der igen kan bremse indførelsen af bilsyn i Grønland, er et snarligt folketingsvalg.