Selvstyret overvejer nyt system for bilsyn
De danske myndigheder, som har ansvaret for bilsyn i Grønland, har ikke holdt periodisk bilsyn i landet siden 1999 – altså i nu 19 år. Det sker, selv om alle køretøjer, der er ældre end fire år, ifølge danske regler skal tjekkes for tekniske fejl mindst hvert andet år.
LÆS OGSÅ Intet syn af grønlandske biler i 18 år
Men den danske transportminister vil nu lade det være op til Selvstyret, hvordan den tekniske sikkerhed på køretøjer i Grønland bedst bliver sikret.
- Vi har meddelt det grønlandske departement, at når de finder en model for indførelse af bilsyn, der er enighed om i Grønland, vil vi meget gerne være behjælpelige med at udarbejde og fremsætte et lovforslag, skriver transportminister Ole Birk Olesen (LA) i et svar til Grønlandsudvalget kort før jul.
Manglende konkurrence på værksteder
En af udfordringerne i sagen er geografien sammenholdt med, at der er ganske få bilværksteder uden for større byer som Nuuk, Sisimiut og Ilulissat, konkluderer Departementet for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur og Boliger i en række svar til KNR.
I 2004 besluttede Folketinget at privatisere bilsyn i Danmark, så private mekanikere i dag kan blive autoriseret til at gennemføre syn på køretøjer ud fra et regelsæt på cirka 800 sider. Den ordning omfattede ikke Grønland.
I Danmark er det stadig dog op til den enkelte bilejer at vælge, hvilket værksted han eller hun vil have udført reparationen hos.
LÆS OGSÅ Nu går den ikke længere med defekte bremser
Men på grund af værkstedsmanglen herhjemme vil den ordning let skabe habilitetsproblemer, vurderer departementet for bl.a. infrastruktur.
Mekanikeren, som konstaterer tekniske fejl på et køretøj, kan i mange byer og bygder nemlig let blive den eneste fagmand, der kan udbedre skaderne - i øvrigt til en pris, som mekanikeren selv kan bestemme.
Og det kommer til at ramme borgere, særligt i mindre bosteder, mest, påpeger departementet.
LÆS OGSÅ Bilsyn nærmer sig
Derfor overvejer Selvstyret nu at foreslå en gradueret model, der tager hensyn til geografien og i øvrigt forenkler reglerne for steder med meget lidt trafik, oplyser departementet til KNR.
Det er dog uvist, hvem der skal stå for synet og hvor ofte, det skal ske.
Også tidligere naalakkersuisoq, Jens B. Frederiksen, forsøgte i 2010 at få den danske regering til at indføre et nyt periodisk bilsyn i Grønland. Det har dog ikke haft nogen virkning.