Eksperter skal skabe klarhed

Der er mange holdninger og forskellige udmeldinger i spørgsmålet om råstoffer. Et udvalg af eksperter skal forsøge at samle trådene. Kuupik V. Kleist håber, at udvalget også kan skabe større indsigt i, hvad der faktisk foregår i Grønland blandt de danske politikere.
02. marts 2013 09:06

-Det er jo lidt pågrund af den forvirrede debat, der har været internt i Danmark om forholdet mellem Danmark og Grønland og især forholdet til den eventuelt kommende råstof og storskala industri som en del danske politikere har følt sig forbigået omkring, siger Kuupik V. Kleist.

Udvalget er blevet etablere på opfordring fra Kuupik V. Kleist  og har til opgave at se på, hvordan Grønland og Danmark får mest ud af råstofferne i Grønland. Formålet er blandt andet at skabe klarhed om hvilke muligheder der i det hele taget er for råstofseventyr og hvilke konsekvenser det vil have.

Det er den anerkendte geologiprofessor Minik Rosing fra Københavns Universitet, der skal står i spidsen for udvalget af eksperter. Han har klare mål for, hvad gruppen skal undersøge.

- Det er en ekspertgruppe der skal se på hvordan det her råstof som alle snakker om i grønland og hvad der egentligt er muligt.

Formålet med gruppen er ifølge Minik Rosing blandt andet at skabe større klarhed om råstofspørgsmålet.

- Mine forhåbninger er at afmystificere det her råstofspørgsmål, siger Minik Rosing

For at skabe større klarhed, skal den endelige rapport udformes så normale mennesker kan forstå den.

- Der mange som efterspørger noget mere konkret information. Det håber jeg vi kan give, og jeg håber også at det udvalget kommer med, bliver i en form alle mennesker har muligheder for at sætte sig ind i.

Et af de emner Minik Rosing vil undersøge er muligheden for at samarbejde med Kina, og hvordan andre landes erfaringer er med et sådan samarbejde.

- Det er ikke sundt at sige, at Kina, som er den største aftager i verden, dem vil vi ikke tale med. Det kan godt være, vi ender med at sige, at det her er for besværligt eller farligt, men vi skal i hvertfald have konkret viden, siger Minik Rosing.

Kuupik V Kleist håber, at udvalget kan være med til at skabe et fælles grundlag mellem grønlændere og danskere som forhåbentligt kan føre til flere danske investeringer i Grønland.