Ekspert: Umuligt nogensinde at vide hvor grønlandsk uran ender

Hvordan bliver virkeligheden, hvis Grønland går hen bliver uran-eksportør? En ekspert på området siger onsdag til dagbladet Information, at det er umuligt nogensinde at vide med sikkerhed, hvad uranen vil blive brugt til.
27. juni 2012 17:09

- Den uran, vi evt. kommer til at producere, skal gå til fredelige formål og ikke så meget andet. Det er den eneste interesse, vi har, siger informationschef hos Greenland Minerals & Energy, Erik Holmsgaard.

Men hvordan sikrer man sig så at det radioaktive stof ikke havner i de forkerte hænder?

- Vi kan jo ikke bare sådan gå ned at sælge uran på gaden. Det er jo reguleret efter nogle regler, der er vedtaget internationalt, og som det internationale atomenergiagentur er med til at håndhæve. Og det er klart at vi indretter os fuldstændigt efter de regelsæt, der nu gælder, og også efter de beslutninger, der politisk måtte blive taget i Grønland. Dem ved vi ikke noget om endnu, lyder svaret fra Erik Holmsgaard.

Men så enkelt er det slet ikke, hvis man spørger Cindy Vestergaard, der er forsker hos Dansk Institut for Internationale Studier og ekspert i forsvars- og sikkerhedspolitik.

For selv om Grønland/Danmark får opbygget en effektiv eksportkontrol, vil der være risiko for at at Grønland kommer til at bidrage til produktion af fx atomvåben. Handlen med udvundet uran er nemlig et af de mest uigennemsigtige og uregulerede markeder i verden, lyder det fra eksperten.

Grønland og Danmark må derfor beslutte, helt præcist hvilke lande de vil sælge stoffet til.

Men alligevel er der gråzoner. Leverer man fx uran til Indien, som har tilladelse til at købe uran til civil atomkraft, i den tro, at det kun skal bruges til strøm, er der intet til hinder for, at stoffet i stedet bliver brugt til bomber. De militære faciliteter er nemlig ikke omfattet af krav om inspektion, forklarer Cindy Vestergaard.

- Uraneksport vil altid være omgærdet af uvished, pointerer hun.

- Atomstater kan gøre, hvad de vil. Det må altid være i baghovedet på dem, der eksporterer. Og spørger man australierne, der i 30 år har skibet uran til USA, om de er sikre på, at intet af det uran de har eksporteret, er gået til våbenprogrammer, så kigger de på dig og siger: 'Well, vi er så sikre, som det er muligt at være, udtalter Cindy Vestergaard, til dagbladet Information.