Tema: Tronskifte

Ekspert: Kong Frederik håber inderligt, at rigsfællesskabet vil leve videre

Både i kong Frederiks valgsprog og i hans nye bog "Kongens Ord" er det tydeligt, at rigsfællesskabet er noget særligt for ham, siger kongehusekspert.
"Forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark” er kongens valgsprog. Det sagde han foran 300.000 mennesker i søndags. Foto © : Scanpix
21. januar 2024 12:05

Vi har set ham med solbriller og smil på læben i fuld galop over isen på hundeslæde. Vi har set ham med tårer i øjnene, da han genså Qaanaaq. Vi har set hans børn blive døbt med grønlandske navne.

Der er ingen tvivl om, at kong Frederik har et særligt forhold til Grønland.

Og allerede på hans første dag som konge i søndags, var det tydeligt, at rigsfællesskabet har en vigtig betydning for ham, siger kongehusekspert Thomas Larsen.

Det viser kong Frederiks valgsprog, ”forbundne, forpligtet, for kongeriget Danmark”, som han fremsagde foran 300.000 mennesker, der var dukket op på Christiansborg for at fejre den nyudnævnte konge.

- Når han taler om ”kongeriget”, så taler han om noget, der er større end bare Danmark. Han taler om det fællesskab, der eksisterer mellem Grønland, Færøerne og Danmark. Så det er selvfølgelig meget bevidst, at han udtrykker sig på den måde. Det er en understregning af, at han netop håber, at det fællesskab vil fortsætte, siger Thomas Larsen, som er kongehusekspert.

Kong Frederik om rigsfællesskabet i "Kongens Ord"

- Som kongepar vil vi fortsat være bro og bindeled i rigsfællesskabet og så vidt muligt arbejde for, at båndene mellem Grønland, Færøerne og resten af det danske rige bliver endnu tættere. Vi må ikke glemme, at vi er forbundne i rigsfællesskabet. Det forpligter.

- Som jeg ser det, er vi tæt forbundne i rigsfællesskabet, og vores relationer bygger både på gensidig respekt for det, vi har tilfælles, og på det, som vi hver især repræsenterer.

- Jeg føler selv et stærkt bånd, ja et slægtskab til Grønland og Færøerne, og har altid mødt en særlig, umiddelbar varme og hjertelighed i mine talrige møder med det grønlandske og færøske folk, lige fra fangere og fiskere til kunstnere og sportsfolk.

Kilde: "Kongens Ord" / Altinget Arktis

Også i Frederiks nye bog ”Kongens Ord”, der ud af det blå landede i de danske bogbutikker i onsdags, står der, at rigsfællesskabet har en vigtig betydning for kong Frederik.

Her skriver kongen, at kongeparret fortsat vil være ”bro og bindeled i rigsfællesskabet”, og at ”vi er forbundne i rigsfællesskabet. Det forpligter.”

- Det er et udtryk for, at han personligt inderligt håber, at rigsfællesskabet kommer til at leve videre og bestå.

- Det er også noget, der ligger direkte i forlængelse af hans mors livssyn. Dronning Margrethe har igennem alle årene på tronen være meget optaget af, at der er tætte relationer mellem landene i rigsfællesskabet, siger Thomas Larsen.

Kan knytte flere bånd end politikerne

Ligesom sin søn har dronning Margrethe også gennem årene iført sig nationaldragten og er gået vinkende land i de grønlandske byer og bygder. 

Det har skabt stor respekt hos folk, vurderer kongehuseksperten.

- Den kongelige familie har været nogle af dem, der har arbejdet mest for, at der skal være tætte relationer mellem Grønland og Danmark.

- Det er ikke alle danske politikere, der har vist Grønland samme opmærksomhed og interesse for kulturen og historien. Så jeg tror, der er mange grønlændere, der kvitterer for, at kongefamilien sætter sig ind i det grønlandske samfund. I Danmark taler man om, at danskere bør være mere opmærksomme på Grønland og Færøerne og tage mere aktiv del i rigsfællesskabet, siger Thomas Larsen.

Kongeparret var iført nationaldragt, da de tilbage i 2004 besøgte Nuuk - dengang som kronprinspar. Foto © : Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

At kongehuset også har knyttet tætte bånd til Færøerne er blandt andet tydeligt i DR-serien "Kongehuset i Norden", hvor den daværende kronprins Frederik taler med færøske kunstnere og forfattere og besøger den verdensberømte Restaurant KOKS, der dengang lå på Færøerne.

Alligevel er forholdet til Grønland en tand mere personligt for kong Frederik, vurderer Thomas Larsen.

- De store rejser, som kong Frederik har haft i Grønland, har været exceptionelle, og derfor tror jeg også, at han har fået nogle helt særlige oplevelser i Grønland, siger han.