Efter Pan-Arctic Vision: Jeg er glad, meget glad
- Jeg synes, at det var et fantastisk arrangement. Folk så ud, som de havde en skøn aften. De klappede og grinede, og alle musikerne var gode.
Sådan lyder dommen fra Amund Sjølie Sveen, der er kunstnerisk leder for Pan-Arctic Vision.
I lørdags blev den arktiske pendant til Eurovision holdt i kulturhuset Katuaq i Nuuk – og det var et arrangement til topkarakter, mener Amund Sjølie Sveen, som også selv var konferencier til showet sammen med Nina Sikkersoq Kristoffersen.
- Jeg nød mødet mellem publikum og musikerne meget. Jeg er meget glad nu. Meget glad, siger han.
Tre sange gik fra showet som vindere: Det var strubesang fra Nunavut i Canada, en sang fra den russiske del af Arktis og en sang fra Nordnorge.
Men i virkeligheden handler Pan-Arctic Vision ikke særligt meget om at vinde ifølge arrangørerne. For musikfesten har intet med Eurovision at gøre – det er nærmere et kunstprojekt, hvor de arktiske lande og regioner kommer sammen, hygger sig og spiller musik.
Målet er at samle mennesker på tværs af Arktis - både oprindelige og ikke-indfødte - for at synge sammen og skabe et pan-arktisk fællesskab.
Sidste år blev Pan-Arctic Vision holdt for første gang i Vadsø i Norge, og det grønlandske band NUIJA vandt prisen for den mest arktiske sang, som det hed. Grønland vandt også værtskabet i år, og det er derfor, at anden omgang af Pan-Arctic Vision blev holdt her.
I lørdags vandt Iva og Angu fra Nunavut den kategori med deres strubesang, og derfor skal næste års Pan-Arctic Vision holdes i Nunavut.
- Jeg har netop sendt en mail til Nunavut. Det bliver en lang rejse for at se, om det kan lade sig gøre at holde det der. Jeg har aldrig selv været der og ved kun lidt om Nunavut, men vi skal kunne gøre det, forsikrer Amund Sjølie Sveen.
For det er en lille organisation, der står bag projektet, og de er helt afhængige af partnerskaber for at få råd til at lave shows rundt om i Arktis.
Selv om hovedpinen med at rejse penge til næste års fest så småt gået i gang, er humøret stadig højt efter festen i lørdags:
- De bedste ved Grønland er menneskene. Det er så fascinerende at se de forskellige egne af Arktis. Jeg kommer selv fra Nordnorge, og naturen der ligner den i Grønland. Der er heller ingen træer, der hvor jeg kommer fra, men fjeldene er meget anderledes.
- Det slår mig, at musik er meget vigtigt i Grønland. Mange spiller i et band, siger Amund Sjølie Sveen efter sit besøg i Nuuk.