Efter måneder med hård kritik: Nu reagerer Greenland Airports top

Efter massiv kritik af lufthavnsbyggeriet, fortæller Greenland Airports administrerende direktør nu, at han godt forstår kritikerne, men at han selvfølgelig er ærgerlig.
Det orange på billedet bag den administrerende direktør i Greenland Airports, Jens Lauridsen, er en del af terminalen, der mangler at få sat ny facade på, efter den er blevet pillet ned, fordi den viste sig at være utæt. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
30. september 2024 07:47

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at lufthavnsbyggeriet i Nuuk ikke er gået helt som Greenland Airports havde håbet på.

Og efter flere måneder med ‘bump på vejen’ og massiv kritik fra formanden for naalakkersuisoq, Múte B. Egede (IA), der kalder situationen for ‘uacceptabel’, samt undren over byggeriet fra befolkningen, tager Jens Lauridsen nu bladet fra munden og svarer.

- Det vil se underligt ud, hvis jeg ikke indrømmede, at terminalen har været forsinket, siger han.

Oprindeligt skulle terminalen efter planen have stået færdig i februar i år, men udfordringerne har stået i kø for Greenland Airports, og det har forsinket hele byggeriet.

Den største udfordring har været - og er stadig - at bygningen er utæt, så der flere steder er trængt vand ind i den spritnye terminal.

Det er overgangen mellem vinduer og facadepladerne, der er utæt, har Greenland Airports tidligere fortalt. Derfor er dele af facaden lige nu taget af. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

- Den utætte facade er den største udfordring, vi har haft, og den har også gjort, at nogle ting inde i bygningen skal laves om, fordi de har fået fugt, erkender Jens Lauridsen

- Og ja, det er dobbeltarbejde, og det tager tid, og det er selvfølgelig irriterende for projektet, siger han.

Og derfor står terminalen stadig ikke færdig her syv måneder senere.

Sorte spande og sorte pletter

Jens Lauridsen er godt klar over den hårde medfart, som projektet har fået. Ikke mindst på sociale medier, hvor der har floreret billeder af træværk med sorte pletter af fugt og spande i afgangshallen, der samler vand op, på grund af utæthederne i facaden.

Og KNR kunne i midten af september fortælle, at flere af de rejsende mener, at Greenland Airports skulle have ventet med at åbne lufthavnen, til den stod mere færdig.

Men Jens Lauridsen holder fast i, at det var den rigtige beslutning at åbne i juni måned på trods af alle de udfordringer, der har været..

- Jeg skal gerne være den første til at indrømme, at en lang række af de bump, vi har været hen over, havde jeg da gerne været foruden, men jeg vil hellere have dem nu end efter 28. november, siger han.

Anerkender kritikken

Netop 28. november er den helt konkrete skæringsdato for, hvornår det hele skal være klappet og klar, og den er ikke langt ude i horisonten. Det fik Múte B. Egede og Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen, til at komme med en offentlig kritik af byggeriet tilbage i starten af september.

De er begge ‘stærkt utilfredse med den manglende fremgang’, og Múte B. Egede har kaldt det ‘stærkt utilfredsstillende’.

En kritik, der rammer den administrerende direktør:

- Jeg bliver først og fremmest virkelig ked af kritikken, for jeg synes, der er rigtig mange mennesker, der har gjort rigtig meget for, at det her projekt lykkes.

- Når det så er sagt, så er det også et stort projekt, og det er et vigtigt projekt for Grønland, så jeg kan også godt forstå, at der er en skuffelse over alle de bump, der har været på vejen.

- Og så er det fair nok, at man får skældud en gang imellem, siger han.

Og direktøren tager en stor del af ansvaret på sine skuldre, og anerkender, at der har været mange udfordringer undervejs, men han holder fast i, at åbningen 28. november holder vand.