Efter fyring: Jim Lyngvild dropper udstilling i Ilulissat

Jim Lyngvild dropper udstilling på Ilulissat Kunstmuseum få timer efter, museumsleder er blevet fyret.
Jim Lyngvild er netop ankommet til Ilulissat. Foto © : Privat
10. marts 2022 15:13

Der bliver alligevel ikke nogen udstilling med billeder af sælskindsdesign på kunstmuseet i Ilulissat. 

Det siger kunstneren bag projektet, Jim Lyngvild, til KNR.

Han er lige landet i Ilulissat fra Danmark her til eftermiddag, og han har netop talt med den nu fyrede museumsleder på kunstmuseet, Mads Mitchell.

- Jeg er landet til et stormvejr. Jeg kan jo ikke stå for en udstilling på museet nu, siger han.

LÆS OGSÅ Museumsleder bag Jim Lyngvild-udstilling i Ilulissat er fyret

For blot få timer siden kom det frem, at Mads Mitchell er blevet fyret af sin arbejdsgiver Avannaata Kommunia. 

Ifølge kommunen skyldes fyringen samarbejdsvanskeligheder, men spørger man Mads Mitchell, er forklaringen den voldsomme debat om udstillingen. 

"Jeg har kæmpet og blødt"

Så hvad er planen med billederne nu?

- Planen er, at jeg er her - jeg har mine billeder og en tømrer, der bor her i Ilulissat. Vi sætter rammer på billederne nu. Nogle af dem er to gange tre meter, så de er store, siger Jim Lyngvild.

- Vi taler om at bygge nogle store bunker af is, som vi måske stiller dem op ad på lørdag, når der er et stort hundeslædevæddeløb. Det kan også være, at vi hænger dem op rundt omkring i byen eller whatever. Det må vi finde ud af, forstætter han.

LÆS OGSÅ Folk på gaden: Nogle er imod - og andre har det helt ok med Lyngvild-billeder

- Lige nu skal der bare findes en løsning på, hvordan de billeder kan vises frem - for det skal de. Billederne er en hyldest til fangerne og til Grønland. Så det ville være meget kedeligt, hvis jeg bare pakkede dem i en kuffert og tog dem med hjem igen, uden at nogen har set dem.  

Hvorfor er det vigtigt for dig, at folk i ilulissat kan se billederne?

- Jeg har kæmpet for de billeder. Jeg har blødt. Jeg har stået på mål i shitstorm. Jeg har taget den ene omgang tæsk efter den anden. Så det ville være rigtig ærgerligt, hvis jeg bare kapitulerede nu. Så hvis nogen har idéer, så kom og bank på min dør på Hotel Icefiord. En skole, en lagerhal, et busstoppested - jeg er sgu ligeglad. Bare de kommer op.    

"Se mine vilde dyr og mine grønlændere"

Debatten om Jim Lyngvild startede i midten af februar. Den ny fyrede museumsleder Mads Mitchell havde bedt ham om at lave en udstilling. Han tiltrådte stillingen i december og blev mødt af en hel tom udstillingskalender. 

Mads Mitchell kontaktede op til ti grønlandske kunstnere, som han gerne ville have til at udstille på museet, men ingen af dem kunne træde til med så kort varsel, fortalte han til KNR. Og så tog han fat i jim Lyngvild, fordi "han hylder sælskind". 

 

Foto © : Jim Lyngvild

Et af de værker, der skulle have været udstillet. 

 

Jim Lyngvild takkede ja og tog billeder af sælskindsdesign, båret af grønlandske modeller, som er fotograferet i naturen. Modellerne fremstår på flere billeder som dyr, for eksempel er der en, der ligger i vandkanten med sælskindtøj på.

Men så begyndte debatten at tage en drejning. Nogle få grønlændere bed fra sig over valget af Jim Lyngvild og motivet på billederne. 

 En af dem er Klaudia Petersen.

- Endnu engang er det en udefrakommende, der skal repræsentere os. 'Se mine vilde dyr, se mine kreationer, mit Grønland og mine grønlændere'. Den måde, han fremviser det på, er som om, vi er hans ejendele, sagde hun til KNR. 

Allerhelst skulle en grønlandsk kunstner have lavet billederne, mener hun:

- Vores kultur og åndelighed er ikke et tag-selv-bord, som bare kan fortolkes, som man vil.

Boykot Great Greenland

Debatten toppede cirka fem dage senere, da et link til en underskriftindsamling med det formål at boykotte sælskind fra Great Greenland kørte som en løbeild rundt på Facebook i den næstsidste weekend i februar.

Pludselig væltede det frem med billeder af folk på det sociale medie, som viste sig frem i tøj, med tasker eller luffer i sælskind. For hvis man boykotter Great Greenland - så er det Grønland selv, der betaler, for fangerne sælger deres skind til Great Greenland og tjener penge på det. 

 

Mads Mitchell er snart forhenværende leder på kunstmuseet i Ilulissat. Foto: Privat

 

Egentlig skulle udstillingen være åbnet på søndag. Men det bliver der ikke noget af. For i dag er Mads Mitchell blevet fyret som museumsleder i Ilulissat mindre end tre måneder efter, han startede. 

Nick Nielsen, der er kommunaldirektør i Avannaata Kommunia, kalder fyringen for en personalesag - men den har intet at gøre med udstillingen, siger han til KNR.

Men det tror Mads Mitchell ikke på. Han erkender, at der i forbindelse med Jim Lyngvild udstillingen har været en enkelt konflikt mellem ham og en leder i kommunen. 

Konflikten opstod, da Mads Mitchell konfronterede lederen med, at han på Facebook kunne se, at lederen havde liket flere opslag, som var imod Jim Lyngvild og hans værker.

KNR har set dokumentation for, at lederen har liket negative opslag på Facebook.