Du må stemme til valget hvis……

Sidder du her et par timer før valgstederne lukker og overvejer, om du egentligt har ret til at stemme, så er det med at se godt efter nu.
02. april 2013 15:45

Modsat ved valget til Inatsisartut er der nemlig stemmeret for de grønlandske studerende, der er vendt hjem fra uddannelse i Danmark, ligesom mange af de udlændinge, der også bor i Grønland, på denne dag kan sætte deres kryds som borgere i Grønland.

Det er nemlig sådan at for at have stemmeret, skal man enten have dansk indfødsret eller have haft fast bopæl i Riget i mindst 3 år.

Herudover skal man have haft bopæl i Grønland i mindst 6 måneder forud for valget. Og endelig skal man have boet i den kommune, hvor man skal stemme, mindst 6 uger før valget.

Det vil sige, at er man fra Filippinerne og har boet indenfor rigsfællesskabet de seneste tre år, hvoraf de seneste seks måneder har været i Grønland, så har man stemmeret til kommunalvalget.

Herudover har personer, der er vendt hjem efter ophold uden for Grønland på grund af uddannelse eller sygdom, også stemmeret, og det samme gælder for deres samlevende ægtefæller og registrerede partnere.

Det gælder dog kun, hvis de forud for fraflytningen havde været tilmeldt folkeregisteret i Grønland i mindst 2 år.