Drop energidrikken og drik vand i stedet for

Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain arbejder i øjeblikket på en oplysningskampagne omkring energidrikke. Mange børn har fået smag for Red Bull, Faxe Kondi Booster og lignende drikke, markedsført i farvestrålende dåser, men det er altså ikke sundt for børnene at indtage i større mængder.
Skrevet af Peter Troelsen
20. august 2012 10:39

Skoler og ungdomsuddannelser modtager i disse dage masser af information omkring energidrikke og de skadelige virkninger, de kan have på børns adfærd og deres evne til at lære. Der er drikkedunke, postkort og bogmærker med information om, at indtagelse af store mængder energidrik kan være ødelæggende for søvn og koncentrationsevne.

- Jeg har igangsat informationstiltaget for at skabe opmærksomhed omkring, hvordan energidrikke kan påvirke børns og unges adfærd og deres generelle velbefindende. Det primære formål med tiltaget er, at informere forældre, børn og unge om, at indtagelse af energidrikke i store mængder ikke er hensigtsmæssigt, og kan have negative konsekvenser for børns og unges sundhed og adfærd, udtaler Medlem af Naalakkersuisut for Sundhed Agathe Fontain.

Lidt fakta omkring energidrikke fra Fødevarestyrelsen:

Energidrikke indeholder typisk 80 mg koffein per kvart liter. På trods af deres navn, indeholder energidrikke sjældent mere energi, i form af sukker, end f.eks. sodavand. De markedsføres derimod som en kilde til energi med baggrund i deres indhold af bl.a. koffein, taurin og glucoronolacton. De fleste drikke indeholder også forskellige vitaminer, typisk B6 og B12.

Koffein forekommer naturligt i kaffe, te, kakao og colanødder. Koffein er kendt for at have en opkvikkende effekt og virker i øvrigt mildt vanddrivende.

Taurin er en form for aminosyre, der dannes i kroppen. Taurin spiller en vigtig rolle for bl.a. optagelsen af fedtstoffer i kroppen og findes i bl.a. kød, fisk og skaldyr.

Glucoronolacton er et stof der dannes i leveren. Stoffet indgår som en vigtig bestanddel i kroppens bindevæv og kan have en effekt på hukommelse og koncentrationsevne.

Børn og unge bør ikke indtage mere end 2,5 mg koffein dagligt for hvert kilo de vejer. Det betyder, at et barn på 40 kilo højst bør få 100 mg koffein om dagen. Det er kun en anelse mere, end der er i en dåse energidrik med 0,25 l. Derfor arbejder Fødevarestyrelsen i øjeblikket på at få indført en lovpligtig mærkning af energidrik.