Dronningen: Politisk og økonomisk uro i Grønland er nyt

Dronningens nytårstale indeholdt i år som sædvanlig hilsener til de andre landområder i rigsfællesskabet. En skarp bemærkning faldt dog til Grønland.
31. december 2014 15:56

 

Det var utænkeligt for bare et år siden, at Grønland skulle havne i stor politisk og økonomisk uro, som der er nu. Sådan lød en bemærkelsesværdig sætning fra Dronning Margrethe d. II i sin nytårstale.

 

I det forløbne år har Grønland oplevet både politisk søgang og økonomiske udfordringer. Sådan havde man ikke forestillet sig det for blot et år siden, sagde Margrethe d. II.

 

Hun håber på forandring til det bedre for Grønland.

- Vi håber alle, at det nye år må blive en ny begyndelse for det grønlandske samfund. Trods alle vanskeligheder har den grønlandske hjertelighed og det gode humør ikke forandret sig.

 

Roser Færøerne for gå-på-mod

Dronningen roste os for vores gode humør og gæstfrihed overfor Kongehuset. Majestætens triste ord om Grønlands politiske og økonomiske ve og vel stod i skarp kontrast til hendes ord om Færøerne.

- Det forgangne år har ikke været noget dårligt år for Færøerne. Det skorter ikke på initiativ og gå-på-mod blandt færingerne. De kender de vilkår, naturen byder dem, og man har godt fat om de udfordringer, som det internationale samfund betinger, sagde Dronningen. 

 

Hun fortæller i sin tale også lunt om sine børn og børnebørns store grønlandsbesøg i sommer.