Doris roser regeringen

Siumuts Doris Jakobsen roste i sit indlæg under Folketingets åbningsdebat igår regeringen for den "tydelige interesse" - som hun udtrykte det - den har vist for Grønland.
05. oktober 2012 09:08

Hun pegede her på Europaministerens besøg her i Grønlandsk for at drøfte et øget fremtidigt samarbejde med både Danmark og EU og hun fremhævede den danske socialministers indsats omkring den sociale sikring af borgere, der rejser mellem Danmarl og Grønland.

Doris Jakobsen udtrykte også tilfredshed med justitsministeren, der har skaffet bedre lønninger til de grønlandske kommunefogeder og samtidig åbnet en anstalt, der skal afhjælpe ventelisterne til de grønlandske anstalterne. Også kirkeministeren fik et verbalt skulderklap, fordi han har sikret, at der kommer en grønlanske præst til grønlænderne, der er bosat i Danmark.

Og med positivlisten var også forsvarsministeren, der har lov yderligere ressourcer til beredskabet ved Grønland.

Det har som Doris Jakobsen sagde været et  godt år for det samarbejde Siumut har med Socialdemokraterne. Og hun ser gerne et forstærket samarbejde indenfor Rigsfællesskabet omkring den nordatlantiske udvikling.

- For den udvikling, der sker i disse år i Arktis er voldsom. Presset på vore ressourcer vil være stigende i årene, der kommer. Et pres der både kommer udefra, fra dem der jagter rigdommene vores undergrund. Og så et pres, der kommer fra os selv, fordi disse ressourcer er selve midlet til at fjerne det bloktilskud, som vi alle ser som et problem, sagde Doris Jakobsen.

Og her pegede hun på behovet for en selvstændig og bæredygtig økonomi via de grønlandske råstoffer.

- Det er gigantiske aktører, vi står overfor. Vi har brug for et nationalt sammenhold, og vi har brug for at samarbejde Danmark for at sikre, at alle internationale regler og bestemmelser omkring handel og udvinding af ressourcerne blive fulgt, sagde Doris Jakobsen.

Hvis vi sammen gør det rigtigt, vil det bliveen klar win-win-situation for os alle og sikre den afskaffelse af bloktilskud, som vi vist alle vil se som en befrielse, understregede Doris Jakobsen blandt andet under Folketingets åbningsdebat i går.