Doris på jagt efter indsigt i missilforsvar

Hverken det danske forsvar eller den amerikanske ambassade i Danmark har kunnet oplyse om amerikanernes planer for en udvidelse af missilforsvaret på Thule Airbase. Derfor går Doris Jakobsen (S) nu til den amerikanske forsvarsminister.
Foto © : KNR/Arkiv
27. maj 2013 08:24

Amerikanerne vil styrke missilforsvaret på grund af situationen i Nordkorea. Men konkret hvad det indebærer, det har Inatsisartutmedlem Doris Jakobsen ikke kunnet få oplyst.

Ifølge en pressemeddelelse har hun i første omgang henvendt sig til den danske forsvarsminister, men her blev hun ikke meget klogere.

- Den danske Forsvarsminister har i et svar til mig oplyst, at han ikke kender noget til amerikanske planer om en øget rolle for Thule Basen, til trods for at det i flere analyser antages som en forudsætning for den nye amerikanske missilskjolds-strategi, hvor flere antiraketmissiler bliver opstillet i Nordamerika, kan virke, skriver Doris Jakobsen.

Derfor har hun nu henvendt sig direkte til den amerikanske top for at få besvaret sit spørgsmål om Grønlands rolle i de amerikanske missilforsvars-planer.

- Når nu danskerne tilsyneladende ikke er informeret om sagen, ville jeg høre om det fra amerikanerne selv. Derfor har jeg skrevet til den amerikanske forsvarsminister direkte, fortsætter hun.

Doris Jakobsen vil sikre sig, at Grønland bliver orienteret omkring basens fremtid, da der både er grønlandske arbejdspladser og landets sikkerhed på spil.