Dokumentarister undersøger lysende objekter på nattehimlen over Narsarsuaq
En mørk aften i februar måned stod Martin Kleist ved dumpen i Narsarsuaq og observerede lysende objekter over fjeldene.
- Lysene bevægede sig ligesom et fly på en landingsbane. Det bakkede lidt, kørte lidt frem, tog et højresving, et venstresving, gassede lidt op, stoppede igen. Og så fløj det afsted med lynets hastighed, fortæller han.
Han var ikke i tvivl. De lysende objekter var styret af noget med en intelligens.
Martin Kleist er vært på podcasten 'UFOrklarligt' og har stort set viet sit liv til UFO’er. Så da en pilot en dag ringede og fortalte ham om det uforklarlige lys i Narsarsuaq, pakkede han rygsækken. Sammen med dokumentarist Lasse Rahbek rejste han fra Danmark afsted til bygden for med egne øjne at se, hvad de lokale fortalte om.
Igennem vinterhalvåret havde flere personer dagligt observeret uforklarlige lysende objekter over fjeldene ved Narsarsuaq.
Dengang talte KNR med Lasse Rahbek om projektet, som siden har vokset sig større.
Nu er Martin Kleist og instruktør Lasse Rahbek gået i gang med en dokumentar om UFO'er i Grønland. Lasse Rahbek er også instruktør på dokumentaren 'Sirius', der kørte på DR i 2023.
Siden KNR bragte historien i marts, er beskederne nemlig væltet ind i dokumentaristernes indbakke fra folk, der har set de lysende objekter på nattehimlen. Og nu lyder det fra lokale, at de mystiske lys er tilbage på nattehimlen over Narsarsuaq. Derfor har Martin Kleist og Lasse Rahbek endnu engang kurs mod Narsarsuaq.
Kan diskutere herfra og til dommedag
Men hvad er en UFO egentlig?
Du kender den måske fra bøger og film som et rumskib fra det ydre rum. Som en stor flyvende tallerken med grønne marsmænd ombord.
Spørger man Martin Kleist, kan man hurtigt kan blive sat i bås som en person med en sølvpapirshat, hvis man tror på UFO’er. Men det er det billede, han håber på at ændre med dokumentaren.
- Man kan diskutere herfra til dommedag om, hvorvidt UFO-fænomenet er virkeligt eller ej. Men de oplevelser, som folk har med UFO’er, og den effekt det har på dem, er jo ægte. Derfor skylder vi dem at tage det alvorligt, siger han.
Selv har Martin Kleist interesseret sig for himlen, planeter og UFO’er, siden han var barn. Og interessen er kun vokset med alderen.
Derfor startede han sidste år 'UFOrklarligt', hvor han sammen med en medvært dykker ned i UFO-fænomenet og forsøger at blive klogere på spørgsmålet – hvad er en UFO?
- Det eneste, vi kan, er at spekulere i hypoteser. Min egen mavefornemmelse er, at det er noget spirituelt. Og spiritualitet er et meget ladet ord i det samfund, vi lever i, siger han.
Men UFO’er er i de senere år kommet på dagsordenen i internationale medier. Tilbage i 2020 publicerede det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, nemlig en videooptagelse af det, de kalder “uidentificerede luftfænomener”.
Og i 2023 blev UFO’en politisk med en høring i Pentagon, efter at en tidligere efterretningsofficer kom med påstande om, at USA er i besiddelse af materiale fra ikke-jordiske fartøjer.
Tager ‘mystiske’ oplevelser alvorligt
Selvom UFO’er endnu ikke er på dagsordenen herhjemme, er de uforklarlige lys på himmelen over Narsarsuaq noget, der optager flere personer.
Observationerne blev tilbage i januar indrapporteret til Arktisk Kommando. Sagen blev herefter overdraget til Grønlands Politi, som vurderede, at der ikke var grund til yderligere efterforskning. Det viser en aktindsigt, som KNR har set.
Ifølge Martin Kleist er det ikke kun i den sydlige del af landet, at folk har observeret uforklarlige lys.
Han har også fået henvendelser fra folk i Sisimiut og Maniitsoq, der har set lysende fænomener på nattehimlen.
- I Grønland er der måske et andet perspektiv på det her i forhold til andre steder. Det er vores indtryk, at overnaturlige ting og mystiske oplevelse er noget, man er mere åben over for at tale om. Der er ikke den samme lukkethed omkring det, så det er en unik mulighed for os, siger Martin Kleist.
Samtidig understreger han, at der stadig kan være en stigmatisering forbundet med at tale højt om uforklarlige oplevelser.
Derfor vil de to bag den kommende dokumentar gerne tale med personer, selvom man ikke nødvendigvis ønsker at medvirke i dokumentaren.
- Jeg håber, at det bliver grundanslaget for vores projekt. Denne her respekt for naturen og respekten for den individuelle oplevelser. For jeg har et indtryk af, at man tager den individuelle oplevelse mere alvorligt i Grønland, og det, synes jeg, er helt vildt beundringsværdigt, siger Martin Kleist.