Sirius-instruktør retter linsen mod UFO’er i Sydgrønland

Lysende kugler og sølvfarvede fartøjer. Folk i Narsarsuaq ser uforklarige ting på himlen, og dokumentarist Lasse Rahbek vil fange fænomenerne på kamera.
Dokumentarist Lasse Rahbek og podcastvært Martin Kleist er taget til Narsarsuaq i håbet om at fange UFO-fænomener på kamera. Foto © : Lasse Rahbek, Martin Kleist
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
02. marts 2024 11:09

På Macbook-skærmen kører en video af et underligt lys. Det svæver på nattehimlen over et fjeld ved lufthavnen i Narsarsuaq. Videoen er en telefonoptagelse fra en af de lokale i bygden. 

– Kan du se det? spørger Lasse Rahbek og peger på skærmen, da manden bag kameraet begynder at råbe og lyset begynder at flyve i zigzag.

Lasse Rahbek er fotograf og dokumentarist. Han er i Nuuk, fordi han for en næsten udsolgt Hans Lynge-sal i Katuaq har holdt foredrag om sin successerien ‘Sirius’. Dokumentaren er fra 2022, og i den følger man Slædepatruljen Sirius på ekspeditioner i Nordøstgrønland.

Nu har han kastet sin kærlighed på UFO-historier i Sydgrønland.

Folk i Narsarsuaq har hjulpet med transport, bolig og kontakter til øjenvidner. Foto © : Lasse Rahbek

I ugen op til foredraget i Nuuk har han sammen med sin makker Martin Kleist, der er en af værterne på podcasten ‘UFOrklarligt’, været i Narsarsuaq for at undersøge et mystisk lysfænomen, som beboerne i bygden ser, når mørket falder på. I de seneste uger har folk været ude for at se det hver aften.

– Det er over det samme bjergområde, de dukker op. Toner frem og bevæger sig i forskellige retninger og forsvinder lige op, til siden eller til venstre, fortæller Lasse Rahbek.

Hvad det så er for noget, som de ser – det kan være svært at forklare. Også svært at prøve at forklare, uden at det hele kommer til at lyde skørt, medgiver instruktøren. 

Men ikke desto mindre værd at undersøge, så han og kollegaen bookede en flybillet, pakkede kameragrej og varmt tøj og fløj til Narsarsuaq i håbet om at kunne fange de her lysfænomener på kamera. Fange en UFO.

Fra Sirius til UFO

Der har været åbenlyse store forskelle på at filme Sirius-dokumentaren og det projekt, som Lasse Rahbek og Martin Malik er ved at lave nu. 

For det første har temperaturen været “inden for komfortzonen”, så det har været nemmere at holde på kameraet, forklarer Lasse Rahbek. 

Derudover er UFO’er et emne, som mange måske ville trække lidt på smilebåndet af. Og det ved han godt. 

Under researchen til projektet har der også været piloter og andre mennesker, der ikke ville medvirke og fortælle om deres oplevelser af frygt for at blive stigmatiseret.

Over fjeldet på den anden side af lufthavnen optræder lysene i Narsarsuaq. Foto © : Lasse Rahbek

Men hvad andre tænker, er dokumentaristen efterhånden blevet ligeglad med.

– Jeg synes efterhånden, at man er mere en sølvpapirshat, hvis man ikke tror, at der er noget til det her fænomen end omvendt, siger han.

– Og jeg synes da, at det er det mest fascinerende i verden at beskæftige sig med netop det ukendte. Det tænder mig virkelig, at vi netop ikke kan forstå det her.

Rumfeber

Lasse Rahbek og hans kollega er langt fra de eneste, der er facinerede af UFO-fænomener.

En af de mest lyttede podcast i Danmark hedder ‘Flyvende tallerken’. Her undersøger værterne, om der er liv i rummet, og hvad det er for nogle ukendte ting, der bliver observeret flyve rundt. Den kører på nu femte sæson, og har omkring 50 - 60.000 ugentlige downloads.

Dokumentarinstruktøren tror blandt andet, at interessen steg, efter det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i 2020 publicerede videooptagelser af ‘uidentificerede luftfænomener’.

Kan der ikke være mange andre forklaringer på lysfænomenerne i Sydgrønland, end at det er UFO’er?

– Jo, svarer Lasse Rahbek. 

– Jeg er ikke ekspert. Jeg er fuldstændig åben for, at alt det her har en eller anden naturlig forklaring. Det kan sagtens være. Det er måske endda overvejende sandsynligt, siger han og tilføjer:

– Det er ikke sådan, at jeg tror, det er rumvæsener og flyvende tallerkner. 

– Jeg synes bare, det er spændende, at det ikke passer ind i nogen forklaringsmodeller. Og når der så er utallige mennesker i en lille bygd i Sydgrønland, der ser det samme hver eneste aften, så synes jeg, det er værd at lytte til dem.

Har du set en UFO?

Så bliver jeg jo så nødt til at spørge, om I så en UFO?

– Øhhh - ja, så vi en UFO? Lasse Rahbek tøver.

Da Lasse Rahbek og kollegaen hørte, at folk tager ud for at se efter UFO'er hver aften, blev de enige om, at tage afsted. Foto © : Lasse Rahbek

Han fortæller, at den første aften, de var ude, så de et kraftigt lys, der pludselig dukkede op på himlen og forsvandt igen. Desværre havde han ikke nået at få kameraet frem.

– Jeg vil ikke sige, at det er uforklarligt. Jeg ved ikke, hvad det var, siger han.

Foreløbigt har Lasse Rahbek fået midler til at lave en reportage til DR-programmet ‘Horisont’ om UFO’er i Narsarsuaq. Men han vil gerne gøre projektet større. Derfor har Lasse Rahbek også planer om at tage tilbage til Narsarsuaq igen snart.

– Vejret var ikke rigtigt med os, så jeg vil rigtig gerne tilbage. Spørgsmålet er, om det bliver for lyst til, at man stadig kan se lysene, siger han.

– Jeg synes i hvert fald, det er værd at undersøge mere af, hvad der foregår dernede.