DNA-registrering i Grønland

Naalakkersuisut synes, at det er vigtigt, at befolkningen føler sig tryg. Derfor foreslår naalakkersuisoq for justits, Mala Høy Kúko, at Grønlands Selvstyre skal tilslutte sig Det Centrale DNA-profilregister.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Bibi Nathansen
19. april 2016 17:05

- Politiets arbejdsbetingelser bliver bedre. Arbejdet med at finde mistænkte eller forbrydere, der aldrig bliver fundet, vil gå gurtigere, siger Mala Høy Kuko til KNR, og tilføjer at mulighederne for at fange de undslupne lovovertrædere kan blive bedre, hvor end de befinder sig.

- Ved hjælp af DNA-analyser kan forbrydere kan blive fundet meget hurtigere, hvad enten de befinder sig her i landet eller i Danmark, siger Naalakkersuisoq for Justits.

 

I 2015 blev kriminalloven overtrådt 4105 gange, og af dem er 1216 uopklarede sager. Herunder gælder også sager, der er forældede og sager med manglende beviser. 

Om tilslutning til Det Centrale DNA-profilregister siger chefanklager hos Nuuk Politi, Morten Nielsen:

-Vi vil være i stand til lettere at opklare sager, hvor der er begået en forbrydelse. Det er min helt klare overbevisning. Vores arbejde vil blive lettere, fordi vi vil have lettere, både ved at finde frem til personer, som er interessante i efterforskningen, men også ved at udelukke personer, som ikke er relevante, siger chefanklager ved Nuuk politi, Morten Nielsen til KNR.

Og der har været sager i Grønland, som måske ikke ville være blevet opklaret, hvis man ikke havde haft heldet med sig.

 -Vi har haft sager, hvor vi har haft DNA-spor, men hvor vi ikke har haft nogen mistænkte gerningsmænd, og hvor vi har været heldige, fordi man har haft et spor i DNA-registret i Danmark. Vores sag blev kørt igennem, og vi fandt frem til en gerningsmand, suger Morten Nielsen.

 

Læs også Louise Hegelund sagen skal for landsretten i morgen

De 4105 overtrædelser af kriminalloven, gælder hele landet og er oplyst af politiet i Nuuk.