Direktør i skandale-ramte KNI: Jeg har både været direktør og detektiv

Skandalerne har nærmest stået i kø i det selvstyreejede KNI. På generalforsamlingen i går kom det frem, at tidligere regnskabschef har stukket 5,4 millioner kroner i lommen på sig selv.
Landsretten skal tage stilling til, om en tidligere regnskabschef i KNI har svindlet og bedraget for 5,4 millioner kroner. Foto © : KNI
11. august 2022 16:02

- Det har ikke været en nem opgave. Og jeg kan godt sige, at udfordringerne har været i den høje ende af skalaen. 

Det siger administrerende direktør i KNI, Jeppe Jensen.

Han satte sig direktørstolen i august sidste år - altså for præcis et år siden - efter skeletterne var væltet ud af KNI's skabe. 

Tre skandaler

Der var den tidligere direktør, Peter Grønvold Samuelsen, der blev dømt tre måneder ubetinget straf i anstalten i april i år for at krænke seks kvindelige medarbejdere i virksomheden.

LÆS OGSÅ Tidligere KNI-chef mistænkt for at stikke 5,4 millioner kroner i lommen på sig selv

Før det var der en anden skandale. I november 2020 kom det frem, at der var sket en fejl i værdisætningen af virksomhedens varelagre. En fejl, der i tre år havde pustet selskabets værdi kunstigt op med 70 millioner kroner og i syv år med 50 millioner kroner.

Jeppe
Foto © : KNR
Jeppe Jensen 

I går eksploderede skandale nummer tre så. Denne gang kom det frem, at en tidligere regnskabschef er mistænkt for gennem en årrække at have svindlet og bedraget for 5,4 millioner kroner. Penge, som han fik stukket i lommen på sig selv.

Manden blev dømt i retten, men sagen er anket til landsretten. 

De krænkede kvinder og den falske værdisætning af varelagrene var kendte, da Jeppe Jensen Jensen takkede ja til at blive direktør i KNI. 

- Jeg kendte godt til nogle af problemerne. Men undervejs, som vi begyndte med oprydningen, så dukkede der flere ting op, og omfanget på de enkelte sager voksede undervejs. Så jeg var nok ikke klar over omfanget af sagerne på det tidspunkt, hvor jeg sagde ja til jobbet, siger Jeppe Jensen til KNR.

Manipulerede bevidst med lagerværdi

Det har taget år at redde trådene ud i regnskabsmanipulationen. Enkelte personer har fra 2013 til 2020 bevidst manipuleret med værdien af KNIs lager. Og sagen er ikke engang lukket endnu. 

Tre skandaler i KNI
 

  • I november 2020 kom det frem, at der var sket en fejl i værdisætningen af virksomhedens varelagre. 

 

  • En fejl, der i tre år havde pustet selskabets værdi kunstigt op med 70 millioner kroner og i syv år med 50 millioner kroner.

 

  • Fejlen betød, at selskabet måtte nedskrive dets egenkapital med 50 millioner kroner ved halvregnskab i december 2020.

 

  • En anden og meget omtalt møgsag er sagen om de seks krænkede kvinder.

 

  • I marts 2021 kom det frem, at den tidligere KNI-direktør, Peter Grønvold Samuelsen, var blevet meldt til politiet for krænkelser. 

 

  • Kort forinden var Peter Grønvold Samuelsen fratrådt sin stilling. Han var administrerende direktør for KNI i syv år.

 

  • I april i år blev Peter Grønvold Samuelsen idømt tre måneder ubetinget straf i anstalten for blufærdighedskrænkelse af seks kvindelige medarbejdere. 

 

  • Krænkelserne skulle være sket i perioden fra 2016 til 2021 – både i KNI-bygningen i Sisimiut og på tjenesterejser. 

 

  • Den tredje sag handler om en tidligere regnskabschef, der snød og bedrog. 

 

  • 5. maj 2021 blev den tidligere regnskabschef bortvist, da det var konstateret, at han ved flere tilfælde havde formået at få administrationen i KNI til at udbetale 5,4 millioner kroner til sig selv. 

 

 

 

 

- Sammen med selskabets nye revisor er der brugt mange ressourcer på at afslutte analyser og kvalitetskontrol af de problematiske regnskabsposter, der blev afdækket og undersøgt sidste år, sagde tidligere bestyrelsesformand Svend Hardenberg i går. 

- Men der er også brugt mange ressourcer på at afsøge, om der har været andre regnskabsposter med uregelmæssigheder. Oprydningen i de problematiske regnskabsposter er nu endelig afsluttet, og årsrapporten afspejler korrekte regnskabstal uden væsentlige usikkerheder. 

 

LÆS OGSÅ Ofre efter KNI-erstatning: Det giver os styrke

Nu nærmer det sig dog en afslutning, siger direktøren. 

- Regnskaberne er retvisende nu. Det, vi mangler, er nogle enkelte juridiske afklaringer på, at vi kan lukke sagerne. Men det begynder sig at nærme sig en afslutning, siger han. 

Det sidste regnskabsår viste et overskud på 135 millioner kroner før skat. Det kom frem på generalforsamlingen i går. Slagteriet Neqi A/S giver dog underskud på 11 millioner kroner. 

På trods af møgsagerne fortryder Jeppe Jensen ikke, at han sagde ja til jobbet. 

- Tværtimod. Selv om det har været på en kedelig baggrund, så har det været rigtig spændende at arbejde med oprydning af sagerne. Jobbet har nogle gange været en blanding af at være direktør og detektiv, så det har både været spændende og udfordrende, siger han.