Tidligere KNI-chef mistænkt for at stikke 5,4 millioner kroner i lommen på sig selv

Landsretten skal tage stilling til, om en tidligere regnskabschef i KNI har svindlet og bedraget for 5,4 millioner kroner.
En tidligere regnskabschef er mistænkt for gennem en årrække at have svindlet og bedraget for 5,4 millioner kroner. Foto © : KNI
11. august 2022 06:00

Endnu en gang dukker en uheldig sag op i KNI. 

I går holdt den selvstyreejede forretning generalforsamling, og her dukkede endnu en møgsag op: En tidligere regnskabschef er mistænkt for gennem en årrække at have svindlet og bedraget for 5,4 millioner kroner.

Direktør Jeppe Jensen opsummerede sagen således:

- Den 5. maj 2021 blev den tidligere regnskabschef bortvist, da det var konstateret, at han ved flere tilfælde havde formået at få administrationen i KNI til at udbetale væsentlige, uberettigede beløb. I forlængelse af bortvisningen blev der iværksat en nærmere undersøgelse af forløbet.

De i alt 5,4 millioner kroner overførte den tidligere regnskabschef til sig selv. Jeppe Jensen ønsker ikke at oplyse, hvor mange gange beløbene blev overført eller over hvor lang tid. Han henviser til, at der er tale om en politisag.

Det er på baggrund af undersøgelsen, valgte KNI at rejse krav overfor den tidligere regnskabschef om tilbagebetaling af 5,4 millioner kroner til KNI.

Pengene er dog aldrig blevet tilbagebetalt, så KNI har valgt at gå rettens vej.

KNI vandt første runde

Den 8. juli i år fik KNI medhold i retten, som fandt den tidligere regnskabschef skyldig i anklagen om tilbagebetaling. Retten mente nemlig, at der var ført bevis for, at de uberettigede udbetalinger skete bevidst.

Der kommer dog til at gå tid, før sagen bliver afsluttet:

- Den tidligere regnskabschef har anket dommen, og vi har ikke yderligere bemærkninger til sagen, så længe ankesagen kører, sagde Jeppe Jensen på generalforsamlingen. 

LÆS OGSÅ Ofre efter KNI-erstatning: Det giver os styrke

Dermed bliver det op til Landsretten at afgøre, om den tidligere regnskabschef er skyldig i svindel.

Jeppe Jensen lover, at KNI vil gøre alt for at komme til bunds i de forhold, som er skyld i det regnskabsrod, der er opstået i selskabet.

KNR har forsøgt at få flere detaljer om sagen fra KNI, men det har altså ikke været muligt. 

Dømt for krænkelser af kvinder

Sagen om regnskabschefens bedrageri er langt fra det eneste skelet, der er væltet ud af KNI's skabe. 

I november 2020 kom det frem, at der var sket en fejl i værdisætningen af virksomhedens varelagre. 

En fejl, der i tre år havde pustet selskabets værdi kunstigt op med 70 millioner kroner og i syv år med 50 millioner kroner.

Fejlen betød, at selskabet måtte nedskrive dets egenkapital med 50 millioner kroner ved halvregnskab i december 2020.

En anden og meget omtalt møgsag er sagen om de seks krænkede kvinder.

De blev blufærdighedskrænket af KNI’s forhenværende direktør Peter Grønvold Samuelsen. Krænkelser, som Peter Grønvold Samuelsen blev idømt tre måneder ubetinget straf i anstalten i april i år. Krænkelserne skulle være sket i perioden fra 2016 til 2021 – både i KNI-bygningen i Sisimiut og på tjenesterejser. 

Det var i marts 2021, at det kom frem, at den tidligere KNI-direktør var blevet meldt til politiet for krænkelser. 

Kort forinden var Peter Grønvold Samuelsen fratrådt sin stilling. Han var administrerende direktør for KNI i syv år.