Direktør i Air Greenland: April og maj bliver endnu værre end marts

Flyforbud og færre passagerer har sendt Air Greenlands omsætning til tælling. Ifølge direktøren er omsætningen faldet med 80-85 procent.
Ifølge tal fra Grønlands Statistik er der sket et fald i antallet af passagerer med rutefly fra de seks udenrigslufthavne i Grønland på 12,7 procent i første kvartal af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. Foto © : Scanpix
Skrevet af Anders Dall
30. april 2020 11:17

Passagertal og omsætning rasler ned, og alle ikke-kritiske investeringer er sat på pause hos Air Greenland under coronakrisen.

Ifølge tal fra Grønlands Statistik er der sket et fald i antallet af passagerer med rutefly fra de seks udenrigslufthavne i Grønland på 12,7 procent i første kvartal af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år.

LÆS OGSÅ Coronakrise: Air Greenland lukker ruter og aflyser afgange

Det svarer til et fald på 1621 passagerer. Grønlands Statistik fremhæver selv, at det særligt skyldtes rejseforbuddet, der blev indført den 21. marts. Forbuddet har betydet, at Air Greenland alene for marts i år har oplevet et fald på 2.166 passagerer i forhold til samme måned sidste år.

- Vi var faktisk foran i forhold til sidste år, da COVID-19 krisen ramte os, så vi så egentlig ind i en rigtig god sæson, hvor vi lå foran, siger Jacob Nitter Sørensen, der er direktør i Air Greenland.

- Så det er klart, at da coronakrisen og udrejseforbuddet kom, så blev vi selvfølgelig ramt på passagertallene lynhurtigt.

Stort omsætningstab

Ifølge direktøren er omsætningen faldet med noget, der ligner 80-85 procent. Dermed har coronakrisen og flyforbuddet betydet, at Air Greenland hurtigt har skullet trimme virksomheden til de nye tider.

Derfor er udskiftning af it-systemer, indkøb af reservedele, brug af konsulenter, uddannelse og andre ikke-kritiske investeringer sat på hold.

LÆS OGSÅ Coronakrise: Air Greenland lukker ruter og aflyser afgange

Der er også lavet aftaler med medarbejderne om blandt andet udskudt løn og afholdelse af ferie for at tilpasse sig det lavere aktivitetsniveau.

- Der er ingen tvivl om, at april og maj kommer til at se endnu værre ud end marts, siger Jacob Nitter Sørensen og uddyber:

- Det er typisk der, hvor folk booker deres sommerferierejser. Det vil sige, at i de måneder har vi et voldsomt omsætningstab, og det kommer til at påvirke resten af året - for vi ved jo endnu ikke, hvornår der bliver åbnet for udenrigsflyvninger. Dermed holder folk også igen med at bestille deres sommerferierejser.

Turistbranchen under pres  

Flyveforbuddet og de følgende færre flypassagerer kan også mærkes hos Visit Greenland.

- Det har en meget stor omkostning for hele erhvervet, siger direktør Julia Pars.

- Det er stadig et erhverv, der er under udvikling, så dét, at der kommer en krise på nuværende tidspunkt, betyder, at mange af vores iværksættere eller nystartede virksomheder og selv allerede etablerede virksomheder, får problemer, siger Julia Pars.

LÆS OGSÅ Mister mange millioner: Flyveforbud i hele april gør ondt på Air Greenland

Siden den 21. marts har al flyvning til og fra Grønland med turister været lukket ned.

Ifølge Julia Pars er der stadig mange usikkerheder i et muligt scenarie, hvor der bliver lukket op for turister igen fra 1. juni.

- Selv om vi gerne selv vil lukke op og have gang i forretningerne igen, så er der jo stadig hensynet at tage til sundheden, og om det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. De markeder, hvor vores turister kommer fra, er der stadig rigtig mange, der er smittede med corona. Så det er en balancegang både at beskytte vores land og sørge for, at vi ikke får for mange coronasmittede samtidig med, at vi også sørger for, at der er noget at leve af inden for turisme, siger hun.

Hold ferie i eget land

Som en konsekvens af krisen er Visit Greenland i gang med at planlægge en kampagne, der fokuserer på turismen internt i landet. Kampagnen sigter mod at få flere til at holde ferie i eget land og med direktør Julia Pars’ egne ord ”opdage de fantastiske kroge i Grønland”.

- Fra Visit Greenlands side er vi vant til at skabe den synlighed om de forskellige destinationer, der er i Grønland, så på den måde håber vi på, at der er flere, der vil arbejde sammen med os i forhold til at skabe nogle produkter. Det er ikke os, der skal skabe dem, men vi kan synliggøre dem, siger hun.

Også fra Air Greenlands side opfordrer direktør Jacob Nitter Sørensen borgerne til at kigge på mulighederne for at holde ferie i eget land.

- Det er virkelig noget, som kan være med til at sætte gang i hjulene og understøtte erhvervslivet, siger han.