Mister mange millioner: Flyveforbud i hele april gør ondt på Air Greenland

Air Greenland mister sin omsætning i april på grund af coronavirus. Det gør rigtig, rigtig ondt, siger administrerende direktør.
Naalakkersuisut har forlænget flyveforbuddet i landet frem til 30. april på grund af coronakrisen. Foto © : Camilla Dam/KNR
08. april 2020 06:28

Det var egentlig planen, at flyveforbuddet i Grønland skulle vare til og med i dag. 

Men på et pressemøde tirsdag eftermiddag meddelte Naalakkersuisuts formand, Kim Kielsen (S), at det er forlænget. Flyene bliver på jorden til og med 30. april. 

Dermed er der ingen passagerflyvninger hverken internt i Grønland eller ind og ud af landet i den kommende tid. Det gør ondt på Air Greenland, fortæller selskabets administerende direktør, Jacob Nitter Sørensen.

LÆS OGSÅ Overblik: Forbud i Nuuk fortsætter - men skoler på kysten åbner gradvist

- Vi mister stort set hele vores april-omsætning. Den forsvinder med denne her forlængelse. Det er et tocifret millionbeløb. Det er selvfølgelig noget, der gør rigtig, rigtig ondt på en virksomhed som vores. 

Flyveforbud:

18. marts blev der udstedt flyveforbud i hele landet. 

I første omgang var det meningen, at flyene skulle på vingerne igen 8. april.

I går blev forbudddet forlænget. Flyene letter nu tidligst 30. april.

- Derudover mærker vi også, at folk holder igen med at bestille sommerferie og andre rejser, og det er klart, at det mærker vi. Det er hårdt for virksomheden lige nu, siger han.

Direktøren afviser at komme nærmere ind på beløbets størrelse.

Billetter refunderes

De billetter, der er solgt i perioden fra 8. april og frem til 30 april bliver automatisk refunderet, da de planlagte flyvninger ikke bliver til noget. 

- Det betyder selvfølgelig tabte indtægter i perioden. Men jeg vil også sige, at vi havde regnet med, at perioden ville blive forlænget, når man ser på, hvordan pandemien udvikler sig rundt omkring os, tilføjer Jacob Nitter Sørensen.

Coronakrisen har igennem de seneste uger haft stor omkostning for luftfartsselskabet. I marts gik de ansatte med til at få tilbageholdt en del af deres løn som følge af situationen. 

LÆS OGSÅ Ansatte i Air Greenland får udskudt en stor del af deres løn

Det er et værktøj, der ifølge direktøren kan tages i brug igen, men det er endnu ikke besluttet, lyder det.

- Nu vil ledelsen sætte sig ned og se på, hvad konsekvenserne er ved det her, og hvordan tror vi på, at det udvikler sig, siger direktøren og tilføjer: 

- Så vil vi se på, hvad der skal tages af nødvendige skridt fremover. Løntilbageholdelse er et af de redskaber, der er i værktøjskassen.

- Men der kan være mange andre redskaber og håndtag at gribe fat i, og vi er også nødt til at kigge mere langsigtet i forhold til, hvordan markedet for sommeren og efteråret ser ud.

Han afviser dog, at der er planer om at fyre ansatte som følge af coronakrisen på nuværende tidspunkt.