Digitalt tv dækker snart hele landet

Tele Greenland starter i denne måned på udrulningen af digitalt tv i de sidste bygder, der endnu kører med det analoge signal. Efter tidsplanen er den nordlige bygd Siorapaluk den sidste bygd, der træder ind i den digitale tidsalder. Det sker senest 1. november.
Skrevet af Peter Troelsen
03. juli 2012 09:56

Det analoge sendenet lukkes og pilles ned, samtidigt med det digitale net kommer op rundt omkring i landet, og hos langt de fleste kræver det en mindre investering, at blive modtager af det digitale signal.

-Alt efter hvilket fjernsyn man har, er der forskellige ting, der skal anskaffes, når man modtager digitalt signal. Hvis man har et ældre fjernsyn, skal man investere i en dekoder og en ny antenne, imens modtagere med en ny fladskærm kan nøjes med en ny antenne. Faktisk kan man godt modtage den nye signal på en eksisterende antenne, men modtagekvaliteten er ikke nær så god, som det bliver med en ny digital antenne, fortæller fuldmægtig i afdelingen for infrastruktur, klima og energi Søren Friis Hansen.

Nedenfor kan du læse tommelfingerregler for det nye digitale signal, og i hvilken rækkefølge tingene sker.

Læs mere om hele det digitale sendenet her: www.tvnutaaq.gl

I løbet af sommeren og efteråret 2012 udrulles digitalt tv disse steder:

Sydgrønland: Juli

Igaliku

Qassimiut

Saarloq

Østgrønland: August/September

Isortoq

Tiniteqilaaq

Kuummiut

Sermiligaaq

Kulusuk

Nerlerit Inaat

Nordgrønland: September/Oktober

Siorapaluk

Bor du et af disse steder, er det vigtigt, at du er klar til at modtage det digitale sendenet for at undgå sort skærm. Det gamle analoge sendenet vil blive nedlagt samtidigt med at det digitale sendenet sættes op.

Hvordan modtager jeg KNR via det digitale sendenet?

De fleste vil skulle anskaffe en ny antenne samt en modtagerboks, en dekoder. De samlede omkostninger vil dog ikke overstige 500-600 kr.

Hvilket udstyr, du skal anskaffe, afhænger af, hvilken type fjernsyn du har og dine antenneforhold. Inden du anskaffer en antenne og en modtagerboks, er det derfor vigtigt, at du undersøger grundigt, hvilket udstyr der opfylder dine behov. Er du i tvivl, kan du kontakte din radio- og tv-forhandler.

Jeg har et fladskærmsfjernsyn med indbygget MPEG-4-modtagerboks

Du skal ikke anskaffe en modtagerboks, men du skal anskaffe en antenne.

Når antennen er tilsluttet, vil KNR komme automatisk. Hvis ikke, skal du sætte dit fjernsyn til at søge efter nye digitale kanaler eller følge brugsanvisningen til modtagerboksen.

Jeg har et billedrørsfjernsyn eller et fladskærmsfjernsyn med indbygget MPEG-2- modtager

Du skal anskaffe en modtagerboks og en antenne.

Når modtagerboksen og antennen er tilsluttet, vil KNR komme automatisk. Hvis ikke, skal du sætte dit fjernsyn til at søge efter nye digitale kanaler eller følge brugsanvisningen til modtagerboksen.

Hvilken modtagerboks skal jeg anskaffe?

Står du i en situation, hvor du skal anskaffe en modtagerboks, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad der er nødvendigt, og hvad der kan betragtes som ekstraudstyr, som ikke er nødvendigt for at modtage KNR.

Alle modtagerbokse, der kan modtage tv-signal i MPEG-4-format, kan modtage det nye digitale tv-signal. Tv-signalet er ikke krypteret. Det er derfor ikke nødvendigt, at modtagerboksen har en kortlæser.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit fjernsyn kan modtage det nye tv-signal uden køb af en modtagerboks, kan du se i din fjernsynsmanual. Her vil det ofte være angivet under "tekniske specifikationer". Du kan også kontakte din radio- og tv-forhandler.

I INI-boliger, der er ejet af Selvstyret, har boligafdelingerne fællesindkøbt modtagerbokse. Bor du i en selvstyreejet INI-bolig, skal du altså ikke selv anskaffe en modtagerboks, men henvende dig til INI. Du kan finde mere information her: www.ini.gl

Hvilken antenne skal jeg anskaffe?

Du kan som udgangspunkt ikke bruge din nuværende analoge antenne: Det digitale signal vil muligvis kunne gå igennem, men for at få den optimale billedkvalitet skal du anskaffe en ny antenne.

 

I langt de fleste tilfælde kan du nøjes med at anskaffe en aktiv stueantenne. I nogle tilfælde skal du dog anskaffe en ny udendørsantenne.

For at undgå unødvendige udgifter er det en god ide, at du forhører dig enten hos dine naboer eller kollegaer, hvad de har gjort, eller din radio- og tv-forhandler, før du anskaffer en antenne.

Bor du i en privat boligforening, kan I også undersøge mulighederne for en fælles antenneløsning.