Det sker i Inatsisartut torsdag

Forhandlingerne i Inatsisartut i dag lægger ud med 2. behandlingen af forslag om afgiftsændringer på makreller.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
11. maj 2017 08:00

Det er Naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede, der foreslår at afgiften sænkes fra de nuværende 95 øre til 40 øre pr. kilo for skibe indregistreret i Grønland. For ikke-grønlandske fartøjer foreslås afgiften sænket fra 1,50 kroner til 1 krone pr. kilo.

Det håber Naalakkersuisut vil indbringe i omegnen af 40 millioner kroner til selvstyrets kasse.

Og der er opbakning til forslaget. Dog finder Finans- og Skatteudvalget det stærkt kritisabelt at forslaget kun har været i høring i 7 dage hos de relevante organisationer.

Senere i dag står den på sprogdebat.

IA´s Mimi Karlsen foreslår at der skal etableres en sprogtjeneste, der skal hjælpe medier, som blandt andet os her i KNR, til mere korrekt brug af det grønlandske sprog.

En sådan ordning har med succes været afprøvet på Island, hvor public service virksomheden RUV også har haft brug for vejledning i korrekt sprogbrug, skriver Mimi Karlsen i sit forslag.

Naalakkersuisut indstiller forslaget til vedtagelse, og bemærker at sprogtjenesten naturligt vil høre hjemme under Sprogsekretariatet.

Torsdagen indeholder yderligere et forslag om udnyttelse af brintenergi.

Det forkastes af Naalakkersuisut. Det har nemlig været prøvet før uden succes. Nukissiorfiit har erkendt at de indtil videre ikke har de nødvendige kompetencer på området.

Siumuts Laura Táunãjik ønsker desuden etablering af en østgrønlandsk nationaldragtsskole i Tasiilaq. Naalakkersuisut foreslår at det skal indgå i et planlagt uddannelsescenter i Tasiilaq.

Og dagen slutter med siumutteren Nikolaj Jeremiassens omdiskuterede forslag om ligelig fordeling af den vestgrønlandske reje-TAC 50/50 mellem den kystnære og havgående trawlerflåde. Naalakkersuisut støtter ikke umiddelbart, men henviser til yderligere drøftelser i Inatsisartut.