Det sker i Inatsisartut onsdag

Onsdagens forhandlinger i Inatsisartut begynder med spørgetime, hvor naalakkersuisoq for råstoffer, Múte Bourup Egede står for skud.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Inge S. Rasmussen
03. maj 2017 07:53

Derefter er der en række medlemsforslag at tage stilling til for de folkevalgte.

Det gælder blandt andet et forslag fra Inuit Ataqatigiits Bendt B. Kristiansen, der vil pålægge Naalakkersuisut at udarbejde en plan for hvordan beboerne i mindre byer og bygder kan få mulighed for at skaffe finansiering til at bygge deres egen bolig.

Naalakkersuisut tilslutter sig forslaget og bebuder nye initiativer på boligområdet til efterårssamlingen. Initiativer, der for eksempel handler om at justere den offentlige långivning, så det bliver muligt at etablere andelsboliger i mindre byer, hvor det ellers kan være svært at få realkreditlån.

Et forslag der vil pålægge Naalakkersuisut at indføre lovbekendtgørelser inden 1. januar 2018. Forslagsstiller Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit, begrunder det med hans oplevelse af, at ændringer i love ikke bliver sammenskrevet. Det kan derfor være svært at finde den nyest opdaterede lovgivning, anfører Peter Olsen.

Naalakkersuisut er ikke enig og indstiller forslaget til forkastelse, idet der samtidig henvises til hjemmesiden lovgivning.gl, der blev oprettet i 2008.

Sidste to punkter på dagsordenen handler om energiforsyning. Det er to forslag der bliver behandlet sammen

Det ene forslag vil pålægge Naalakkersuisut at sørge for en bedre udnyttelse af fjern- og elvarmekapaciteten i de syv byer, Ilulissat, Qasigiannguit, Aasiaat, Sisimiut, Maniitsoq, Nuuk og Qaqortoq.

Det andet forslag som Anlægsudvalgets medlemmer står bag, vil pålægge Naalakkersuisut at sørge for at Nukissiorfiit får ejerskabet af og ansvaret for alle selvstyreejede varme- og kedelcentraler.  

I sit svar anfører Naalakkersuisut at der er en energisektorplan frem mod år 2030 som skal fremlægges på Efterårssamlingen. Derfor anbefaler Naalakkersuisut at forslagene bliver forkastet.

Forslag og svar kan ses i deres helhed på inatsisartut.gl og mødet kan følges på KNR2.