Det sker i Inatsisartut i dag

Mandagen i Inatsisartut byder på fem dagsordenpunkter.
Forårssamlig i Inatsisartut Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
24. oktober 2016 06:34

Første punkt er 2. behandling af Atassuts Steen Lynges forslag om at Selvstyrets og kommunernes eenfamilieshuse kun skal kunne overtages af lejerne til markedsprisen.

Som det er i dag, skelnes der ikke mellem boliger i udlejningsejendomme og de eftertragtede eenfamilieshuse, og forslaget skal sikre åbenhed omkring prissætningen.

Dagens 2. punkt er et forslag fra Inuit Ataqatiggits Aqqaluaq B. Egede, der opfordrer til at Naalakkersuisut til Efterårsamlingen 2017, får gjort klart hvilke ansvarsområder der skal hjemtages fra Staten i henhold til Selvstyreloven.

Naalakkersuisut indstiller forslaget til forkastelse, da Inatsisartut i 2015 allerede har vedtaget et lignende forslag, blot til fremlæggelse ved forårssamlingen 2018, og den tidsramme mener Formanden for Naalakkersuisut, at man skal fastholde.

Naalakkersuisut afviser ligeledes mandagens tredje forslag, som kommer fra IA´s Sara Olsvig.

Hun vil have udarbejdet en arktisk strategi til fremlæggelse på Efterårssamlingen 2017.

Naalakkersuisut er enig i behovet, men påpeger at den nuværende arktiske strategi, udarbejdet i samarbejde med Danmark, gælder frem til 2020. Derfor skal de kommende år bruges på udarbejdelse af en ny strategi, baseret på Grønlands ønsker for fremtiden.

Dagens slutter med det omdiskuterede forslag om deling af Qaasuitsup Kommunia.

Naalakkersuisut lægger op til at Kommunevalget den 4. april 2017, i Nordgrønland skal være valg til to overgangsudvalg, der skal forberede opdelingen af kommunen, som tænkes iværksat pr. 1. januar 2018.

I bemærkningerne fremgår det, at alle høringsparter har understreget at udgifterne til delingen skal betales af kommunen selv. Men da udgifterne ikke er endelig opgjort, kan man lige nu ikke tage en endelig beslutning om det.