Det sker i Inatsisartut i dag

Inatsisartut-forhandlingerne i dag byder på en broget buket af emner, lige fra forslag om et kulturhus i Aasiaat, over is- og vandeksport, til et omdiskuteret forslag om mulig suspendering af kommunernes forvaltning af det sociale område.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
26. april 2016 06:01

Tirsdagens forhandlinger starter med en 1.behandling vedrørende grønlandsk tilslutning til en ny selvejende institution,
»Arbejdsmarkedets Erhvervssikring«, der skal afløse det nuværende Center for arbejdsskader i Nuuk. Naalakkersuisut støtter forslaget.

Næste punkt på dagsordenen gælder et projekt om opførelse af et kulturhus i Aasiaat. Det er IA´eren Peter Olsen, der appelerer til Selvstyret om medfinanciering af projektet, der er budgetteret til at koste 52 millioner kroner.

Naalakkersuisoq for Kultur, Nivi Olsen kalder projektet "en værdig ide", men henviser projektet til de kommende finanslovsforhandlinger, og kan ikke i den nuværende form støtte forslaget.

Næste punkt gælder Siumuts Jess Svanes ønske om en opdatering af en redegørelse fra 2004 vedrørende "strategi for eksport af is og vand".

Jess Svane ønsker en ny redegørelse fremlagt til efterårssamlingen i 2017, men Vittus Qujaikitsoq, der som Naalakkersuisoq og Erhverv og Handel er den ansvarlige på området, bemærker at et sådant arbejde allerede er igangsat, og faktisk allerede vil blive fremlagt inden udgangen af i år.

Endelig kommer Martha Lund Olsens forslag om, at det skal være muligt for Selvstyret at overtage ansvaret for kommunernes forvaltning af socialområdet til 1.behandling.

Forslaget er affødt af børnetalsmandens meget omtalte rapport fra Qaasuitsup Kommunia, der indeholdt skarp kritik af den sociale forvaltning i Nordkommunen.

En lang række organisationer har afgivet høringssvar til forslaget. Kommuneforeningen KANUKOKA er kritisk, og mener forslaget vil være et brud på den kommunale selvbestemmelsesret, mens flere børneorganisationer anerkender forslagets intention om sikring af blandt andet børns rettigheder.