Det sker i Inatsisartut i dag

Et nyt lovforslag om job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre står på dagsordenen for politikerne i Inatsisartut i dag, torsdag.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
05. november 2015 06:31

De kommende centre opstår ved at slå kommunernes arbejdsmarkedskontorer samt opkvalificeringscentrene Piareersarfiit sammen.

Centrene skal fremover udgøre det sted, hvor arbejdsløse skal henvende sig som led i Naalakkersuisut strategi for at sikre en ensartet sagsbehandling i alle byerne i samtlige fire kommuner.

Forslaget skal behandles for anden gang i dag efter at have været drøftet i Erhvervsudvalget. Et enigt udvalg bakker op om forslaget.

Inatsisartut skal også drøfte en opfordring fra Vestnordisk Råd om at udarbejde en fælles vestnordisk analyse, hvis formål er at kortlægge mulighederne for en fælles langsigtet strategi indenfor transport- og infrastrukturområdet i Vestnorden.

Hensigten er at stille regionen stærkere i en øget international konkurrence i Arktis.

 

Hvor mange vender ikke hjem efter endt uddannelse i udlandet

Demokraterne foreslår at Naalakkersuisut skal igangsætte en undersøgelse af hvor mange studerende, der inden for en periode på 10 år, vælger ikke at vende hjem efter endt uddannelse udenfor Grønland.

Desuden skal Naalakkersuisut kortlægge de faktorer, der medfører, at de studerende ikke ønsker at vende hjem til Grønland.

Undersøgelsen skal munde ud i en handlingsplan om et modtageapparat, der kan motivere de færdiguddannede til at vende hjem til Grønland.

Atassut foreslår at pålægge Naalakkersuisut at belyse hvordan arbejdskraft  bliver rekrutteret og fastholdt i Grønland.

Udredningsarbejdet skal især fokusere på de samfundsvigtige arbejdspladser som sundheds- og skolevæsenet. Men Atassut ønsker også at få belyst hvilke tiltag der iværksættes for fastholdelse af borgere, som er i risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Udredningsarbejdets resultat skal fremlægges for Inatsisartut senest under Inatsisartuts efterårssamling 2016.

Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq foreslår at småskala projekter kun skal være tilladt for personer der bor og betaler skat i Grønland og som har haft folkeregisteradresse herhjemme i de forudgående 10 år.