Det sker i Inatsisartut i dag

Inatsisartut har fire punkter på dagsordenen, når dagens møde indledes kl. 13.00.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
19. marts 2015 07:14
Versionist Simon Uldum -

Som første punkt skal tinget behandle en ændring til landstingsloven om havne- og krydstogtsafgifter. Ændringsforslaget sigter primært på en nedsættelse og en administrativ omlægning af krydstogtsafgifterne. Målet med lovændringen er at gøre Grønland mere konkurrencedygtig i et forsøg på at tiltrække flere krydstogtsturister.
 
Til behandling i eftermiddag kommer også nogle mindre ændringer til loven om inddrivelse og forebyggelse af restancer. Der er tale om at få lovfæstet tidsfristerne for arbejdsgivernes indbetaling af tilbageholdte A-skatter til senest den 10. i måneden efter, at skatteindeholdelsen er foretaget.
 
Som dagens tredje punkter er der forslag om, at den gældende spillelovgivning tilpasses den danske lovgivning på området, så retstilstanden mellem de to lande bevares. Samtidig bliver det også indføjet i Loven, at den danske stat årligt betaler Grønland et nærmere fastsat beløb som kompensation for, at Grønland ikke længere modtager en andel af overskuddet i Dansk Spil.
 
Som sidste punkt på Inatsisartuts møde i dag har IA rejst en forespørgselsdebat om et meget aktuelt emne: Thulebasen.

Hvad skal Grønland økonomisk have ud af basen er hovedformålet med forespørgselsdebatten. Er det nuværende aftalegrundlag godt nok eller skal der gennemføres helt nye aftaler omkring den amerikanske tilstedeværelse her i landet, lyder det blandt andet i oplægget fra IA.