Det sker i Inatsisartut i dag

Inatsisartut træder i dag sammen kl. 11 til onsdagens spørgetime. Og i dag er det Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, der står for skud.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
18. marts 2015 07:00

Her er der frit slag til at spørge om hvad som helst inden for hans politiske ansvarsområder.

Klokken 12 holder tinget pause, og fra klokken 13 går det løs igen.

På eftermiddagens dagsorden er der fire førstebehandlinger af ændringer til eksisterende lovgivninger.

 

Lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien

Der er 1. behandling af en række ændringsforslag til loven om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien. Ændringsforslagene sigter på at øge de psykiatriske patienters retsstilling. Blandt andet indføres der nu omlægninger af de psykisk syges klagefrister, så de ikke afskæres for at klage over deres behandling på grund af deres særlige forhold. Samtidig overføres sagsbehandlingen af klagesager til Retten i Grønland.

 

Skattemæssige fradrag for 2016

Som pkt. 2 i eftermiddag skal Inatsisartut 1. behandle forslagene om de skattemæssige fradrag for 2016. Og der kan vi ile med at sige, at der er lagt op til uændrede fradrag, nemlig 48.000 i persondrag om året, 10.000 i standardfradrag, ligesom det skattefrie beløb i forbindelse med B-indkomster fastsættes uændret til 5.000 kroner. Det samme gælder fradraget for begrænset skattepligtige, der igen sættes til 1.000 kroner om året, mens den fælles kommunale skat foreslås uændret til seks procent.  

Fradragene og den fælleskommunale skat har været fastsat uændret siden skatteomlægningen i 2005.

 

Ændring af lov om arbejdsformidling

Med på dagsordenen i dag er også en ændring af loven om arbejdsformidling. Ændringen lægger op til, at alle arbejdssøgende i fremtiden skal have et opdateret CV på den landsdækkende jobportal for blive anset som arbejdssøgende og dermed have ret til at modtage arbejdsmarkedsydelse.

 

Kropscanning af flypassagerer

Som sidste punkt lægges der op til en stramning af skattestyrelsens kontrolmuligheder med flypassagerer og skibslaster. Stramningerne lægger op til at give myndighederne adgang til at afkræve oplysninger om passagerer via online adgang til transportselskabernes billetreservationssystemer, øget adgang til kontrol af postforsendelser og endelig mulighed for at foretage kropsscanninger af flypassagerer.