Enoksen: Det skal være slut med dispensationer

Hans Enoksen vil have flere grønlandske medarbejdere på grønlandske skibe. Det skal blandt andet ske ved at stoppe med at give dispensation fra de nuværende regler.
Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Kenneth Elkjær
26. januar 2017 15:55

60 procent af besætningen på et skib, der er mere end 24 meter langt, skal være personer der har haft folkeregisteradresse i Grønland de seneste to år. Sådan lyder det i en bekendtgørelse fra 2011, men sådan er det ikke altid i virkeligheden, fordi skibene får dispensation fra reglerne.

Men det skal være slut, lyder det fra Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Hans Enoksen.

- Vi kan ikke blive ved med at dispensere fra den gældende bekendtgørelse, hvor udenlandske fiskere bliver hyret til grønlandske fiskefartøjer, mens der i landet findes arbejdsdygtige unge, som sagtes kan hyres ombord på fiskefartøjerne, udtaler han i en pressemeddelelse med overskriften 'Grønlandsk besætning foretrækkes'.

Enoksen mener altså, at der er arbejdskraft, der bare venter på at blive ansat på skibene. Den udlægning af tingene harmonerer dog ikke med opfattelsen hos Grønlands Erhverv. 

De fortalte fornylig KNR, at der i flere grønlandske byer ikke er nogen arbejdsløse borgere, der reelt er klar til at tage et job.