Det private erhvervsliv til det offentlige: Det går for langsomt

Det offentlige skal være langt hurtigere og bedre til at samarbejde med det private erhvervsliv – ellers kan det i sidste ende betyde, at samfundet går glip af millioner af kroner.
Skrevet af Peter Bye Andersen
11. maj 2015 08:12

Det private erhvervsliv er træt af at blive mødt af modstand eller bare stilhed, når de henvender sig til landets offentlige forvaltninger for at få tilladelse til projekter.

Erhvervslivet efterlyser bedre samarbejde, mindre bureaukrati og hurtigere behandling af henvendelse - ellers kan det betyde, at landet går glip af millioner af kroner.

Kritikken kommer ovenpå erhvervskonferencen Future Greenland, der sluttede i torsdags. Målet var at finde nye ideer og muligheder for det grønlandske erhvervsliv.

 

For meget bureaukrati og dårligt samarbejde
Men man kan tilsyneladende bare starte med at gøre noget ved det offentliges håndtering af det private erhvervsliv. Sagsbehandlingen går alt for langsomt - hvis der overhovedet sker noget -, der er for meget bureaukrati og et dårligt samarbejde. Sådan lyder den kontante kritik fra tre direktører her fra landet.

- Der bliver mere bureaukrati og flere transaktionsomkostninger, men andre ord, der bliver brugt tid på noget, som ikke er så produktivt, siger Kristian Lennert fra Inuplan.

Også Halibut Greenlands direktør Niels Thomsen mener, at sagsbehandlingen går alt for langsomt. Han har flere gange oplevet slet ikke at få svar, og det har i et konkret tilfælde kostet ham - og landet - indtægter på omkring 150 millioner kroner årligt, fordi en ansøgning ikke er blevet besvaret, siger han.

- Muligheden for at tjene penge bliver mindre, og det medfører naturligvis at muligheden for at vi kan betale større skatter, afgifter og så videre bliver mindre. Det vil sige beskatningsgrundlaget bliver mindre, som selvfølgelig har en negativ effekt på den grønlandske økonomi.

Læs også Kielsen får vigtig viden ved Future Greenland

Hos Grønlands Erhverv, der repræsenterer en væsentlig del af erhvervslivet er direktør Brian Buus enig i kritikken - det går for langsomt, for meget bureaukrati og for ringe samarbejde.

- Det er en helt konkret og rigtig observation, og det må vi jo forholde os til. Jeg håber selvfølgelig også, at man i det politisk administrative system tænker over, hvordan man kan effektivisere de her beslutningsprocesser og godkendelsesprocesser fordi, det tager for lang tid i dag.