Voldsomme prisstigninger i Pilersuisoq: - Det må være hårdt for enlige forældre

Fra den ene dag til den anden oplevede borgere rundt om i landet, at priserne på varer i Pilersuisoq var steget voldsomt. Pilersuisoq oplyser, det skyldes højere indkøbspriser, men kunderne føler sig taget ved næsen.
Flere steder på landets vestkyst har borgere oplevet, at priserne pludselig er steget i Pilersuisoq.
Skrevet af Mikkel G. Rasmussen
10. oktober 2023 15:46

Det var lidt af et chok, der ramte Per Ole Frederiksen fra bygden Attu, da han i går tog i Pilersuisoq for at handle. 

Det er varer til madlavning og til bagning og især varer med sukker, hvor priser pludseligt er steget voldsomt , sigen han

Priserne i butikken havde nemlig fået et ordenligt nyk op.

To kilo hvedemel, der før kostede omkring 20 kroner, havde fra den ene dag til den anden fået et prisskilt på 55 kroner, mens to liter saftevand var steget 75 kroner.

Og det er ifølge bygdeborgeren ikke første gang, priserne pludselig løber løbsk. 

- Vi forundres ofte i vores bygd og nabobygderne, som vi besøger, over pludselige prisstigninger, der bliver foretaget fra dag til dag. Det må være hårdt for enlige forældre. Og der er svært at acceptere som forbruger, siger Per Ole Frederiksen.

Prisstigninger i hele landet

Det var langt fra kun i Pilersuisoq i Attu, at priserne steg fra den ene dag til den anden. 

Det var også tilfældet flere andre steder i landet. 

I Kullorsuaq var prisen på en Klovborg skiveost steget til 84,95 kroner og to vaniljestænger kostede pludselig 119 kroner. 

Og i Qeqertarsuaq har Renate Lyberth ikke bare én men to gange oplevet prisstigninger.

- Bare i denne måned, har jeg bemærket prisforhøjelser to gange. Den første gang var acceptabel, men nu er det som om, at alle varer er forhøjet med 10-15 kroner. Især dagligvarerne, siger hun.

Og hun er bekymret for, at den her tendens fortsætter.

- Vi er ængstelige, da det kommer til at berøre vores hverdag. Det berører allerede vores liv. Med de priser vil det betyde, at vi kommer til at sidde hårdt økonomisk.

Har forsøgt at holde priserne nede

Grunden til at priserne pludselig har ændret sig, skyldes ifølge KNI de globale prisstigninger og øgede transportomkostninger.

- Vi har valgt ikke at regulere priserne løbende, men derimod at holde prisniveauet lavt så længe som muligt – derfor har vi indtil for nyligt ikke reguleret vores priser siden efteråret 2022, skiver direktør i Pilersuisoq Brian Weuge Chemnitz og fortsætter:

- Nu oplever vores kunder derfor et prishop, fordi de indtil nu har været skærmet mod løbende prisstigninger. Fremadrettet kommer Pilersuisoq som den øvrige detailbranche til at regulere priserne løbende.

KNI oplyser, at der er meget store forskelle på prisstigningerne for de enkelte fødevarekategorier. I toppen er sukker, som er blevet 43 procent dyrere for forbrugerne det seneste år. Tørrede og forarbejdede grøntsager er steget med næsten 23 procent, og mel og gryn er steget med 20 procent.

Samtidig understreger KNI, at det ikke er et forretningsmål at tjene mest muligt på salget til kunderne, men at det er et forretningsmål at tjene nok til en økonomi i balance.

Priserne pludselig ændret

I dag skete der dog noget uventet. 

For da Per Ole Frederiksen igen besøgte Pilersuisoq i Attu, var flere af de i går høje priser streget over og sat ned igen. 

Men det betyder ikke, at han igen er tilfreds:

- Selvom priserne er sat ned igen, er varerne blevet væsentligt dyrere. Som forbruger vil man gerne se den rigtige pris, siger Per Ole Frederiksen.

Foto © : Per Ole Frederiksen

Årsagen til, at priserne den ene dag er steget og den næste sat ned igen, skyldes ifølge Pilersuisoq, at de har lavet en fejl.

Det er et omfattende stykke arbejde at regulere så mange priser, og jeg må erkende, at der er opstået fejl i et mindre antal priser. Det beklager jeg. Vi retter naturligvis priserne i takt med, at vi bliver opmærksomme på disse fejl, sige direktøren og fortsætter:

- Hvis der er priser, der er blevet rettet i dag, skyldes det, at vi er blevet opmærksomme på flere fejl, som er blevet kalkuleret forkert i forbindelse med den store kalkulation, vi lavede.

Usikkerheden er dog langt fra tilfredstillende, mener Per Ole Frederiksen. Flere steder i landet har borgerne kun et sted at handle, og når det her sker, er det svært at bevare tilliden til butikken:

- Når man kun har Pilersuisoq at handle i, er der meget lidt tillid. Man føler sig svindlet, det er meget uacceptabelt, siger han.

Men Brian Weuge Chemnitz fortæller, at dem, der har betalt for meget, skal henvende sig. 

Fejlene er dybt beklagelige, og vi vil selvfølgelig udbetale differencerne til kunder der har købt til den for dyre pris, og kan dokumentere det med en bon.