Det er en rå handelsvare

Sådan omtaler den kommende naalakkersuisoq for råstoffer Jens Erik Kirkegaard fra Siumut de værdier, der giver håb om en økonomisk tryg fremtid her i landet. Under valgkampen lavede han er enormt stykke arbejde med at få royalties ind i valgkampens centrum.
Skrevet af Peter Troelsen
30. marts 2013 11:00

Det lykkedes til fulde, måske var det endda det ene emne, der valgt valget for Siumut. Det er en mand, der ved, hvad han taler om, når der tales råstoffer med Kirkegaard.

-Vores råstoffer skal betragtes som en ren handelsvare. Under forudsætning af, at det er i orden med miljøet, ikke truer vores sundhed og giver beskæftigelse her i landet, så er og bliver det en ren handelsvare. Vi har muligheden for at sikre vores velfærd via mineraler, olie og gas, der kan løfte vores økonomi, fortæller Jens Erik Kirkegaard i et interview med knr.gl

Det var royalties, der blev en af de afgørende faktorer i Aleqa Hammonds indtog i formandskontoret i Naalakkersuisut, og partierne i koalitionen er blevet enige om en farbar vej, der balancerer mellem royalties og selskabsskat. Det er dog svært at lokke egentlige tal ud af Jens Erik Kirkegaard, der varer sin mund, indtil han er blevet lidt mere rutineret som naalakkersuisoq.

-Der har været fortalt mage historier om Siumuts holdninger til royalties og selskabsskat. Sandheden er dog, at vi gerne vil indføre royalties, men samtidigt vil vi sænke selskabsskatten, så selskaberne som helhed kommer til at betale det samme. Vi ændrer bare lidt må den måde, pengene kommer i vores kasse på. Royalties vil også blive gradueret i forhold til, hvor længe et selskab har haft mulighed for at hente råstoffer op af vores undergrund, forklarer Jens Erik Kirkegaard, der hårdt presset siger, at vi nok kunne tænke os noget hen i retningen af Australske tilstande på det område. I Australien betaler man 7 % på den jernmalm, der forlader landet.