Det er Danmark der bestemmer om Grønland skal bryde uran

Selv om Grønland har hjemtaget råstofområdet og selv har rettighederne til værdierne i undergrunden, betyder det ikke, at landets nye regering uden videre kan sætte gang i brydningen af uran. Det bestemmer den danske regering, da det i den sidste ende falder ind under sikkerhedspolitikken.
Skrevet af Peter Troelsen
23. marts 2013 09:24

 

- Så længe de er en del af Rigsfællesskabet, så er udenrigs- og sikkerhedspolitik fortsat kompetencer, der ligger hos det danske folketing. I det øjeblik Grønland ved afstemning beslutter at ophæve deres nultolerance, står vi i en hel ny og anderledes besværlig situation. For ét er, at Grønland ønsker at være uraneksportør. Noget andet er, at man i dansk politisk optik skal tage stilling til, om vi så vil det eller ej, fastslår kontreadmiral og chef for forsvarsakademiet Niels Wang overfor Dagbladet Information.

Ifølge Nils Wang vil eksport af uran fuldstændig ændre Danmarks forhold til en lang række konventioner og internationale aftaler. Han peger imidlertid på et andet aspekt af det grønlandske uran-eventyr. Nemlig, at det ikke bare er et spørgsmål om økonomi, men også om strategiske interesser.

-Der et stort ønske om at få brudt det kinesiske monopol på sjældne jordarter, og Kvanefjeldet er så stor en forekomst, at det netop vil kunne bryde dette monopol. Derfor kan det måske være argumentet, som får den bitre pille til at glide ned. At vi i den gode sags tjeneste må udvinde uran for at få brudt det kinesiske monopol, siger Nils Wang.