Der kommer ingen ekstrakvoter

Krav om ekstrakvoter til fiskeriet efter hellefisk i Ilulissat, Uummannaq og Upernavik får afslag.
Skrevet af Noah Mølgaard
25. oktober 2011 08:08

Fiskerne i Uummannaq området har allerede opfisket deres kvote og der er foreløbig sidste indhandling i Ilulissat  idag. Politikere og fiskere kræver nu ekstrakvoter, men Naalakkersuisut giver ikke ekstrakvoter.

Hellefiske fiskerforeningen Qaleralinniat Peqatigiiffiat i Uummannaq kræver en ekstrakvote på 1.500 tons til resten af året.

- Vi har ellers haft bedre indhandlingspriser i år, men det har ikke været muligt at lægge penge til side på grund af højere leveomkostninger, siger formanden for Qaleralinniat Peqatigiiffiat Karl Markussen.

Borgmesteren i Qaasuitsup Kommunia Jess Svane kræver også ekstrakvoter og frygter øget arbejdsløshed i den store kommune.

Men fiskerne i Diskobugten har krævet at flytte 200 tons til december og dermed indstille fiskeriet fra den 25. oktober. Der sker for at sikre indtjening i december.

- Det er glædeligt at fiskerne ønsker at deltage i beskyttelsen af vores levende ressurser gennem  bæredygtigt fiskeri, meddeler Naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen.

Men det er en ugennemtænkt beslutning, mener Jess Svane.'

- Indstillingen af fiskeriet kommer til at gå ud over omkring 300 arbejdspladser på land, siger han og kræver derfor ekstrakvoter.

Men kravet fra Uummannaq og borgmesteren får afslag.

- Vi har ingen planer om at give ekstrakvoter, siger Ane Hansen til KNR.

Der blev indført kvartalskvoter i år for at sikre at der er kvoter nok til hele året. Alligevel blev kvoterne fisket hurtigt op.

- Klimaændringerne har ført at det er isfrit en stor del af året. Fiskerne har dermed fået langt flere fiskedage, siger Ane Hansen.

Og argumenterne for at der bliver tabt indtægter kommer ikke til at rokke ved beslutningen fra Naalakkersuisut.

- Vi har lavet  beregninger der viser at fiskeriet efter hellefisk i Ilulissat, Uummannaq og Upernavik tilsammen har tjent 40 millioner kroner mere i år, siger Ane Hansen.

Qaasuitsup Kommunia og Selvstyret har lavet en aftale om begræsning af brugen af garn i fiskeriet efter hellefisk i høj sæsonen. Og det sker for at undgå at kvoterne bliver fisket op for hurtigt.

Fiskerne i Uummannaq kræver nu også et bedre kvotesystem, der giver fiskeren mulighed for at beregne hvornår kvoten er fisket op.

- Det nuværende system er først til mølle system og det bør ændres hurtigst muligt, kræver Karl Markussen fra Qaleralinniat Peqatigiiffiat.

Og det er Naalakkersuisut parat til at gå med til.

- Vi vil lave et kvotesystem, hvor fartøjer får deres egne kvoter, mens jollefiskerne får en samlet kvote, siger Ane Hansen til KNR.