Qulaarpaa Der er fremgang i Qaasuitsup

Der er mange sten på vejen, men det går fremad for Qaasuitsup Kommunia, hvor særligt socialområdet glæder sig over at Ilulissat fylder mindre.
Mange borgere kritisere kommunalpolitikerne for at samle for meget magt i Ilulissat. Ikke mindst politikerne fra de øvrige byer savner de mindre kommuner. Foto © : Blå Kors Danmark
05. oktober 2016 05:53

Det har været vanskeligt få otte kommuner til at fungere som én i Nordgrønland, og det tager tid.

Men der er bedringer på visse områder. Det mener i hvert fald socialdirektør, Henrik Soloy.

Da han trådte til i Qaasuitsup Kommunia for to år siden oplevede han, at der lå nogle procedure og interne regler, som betød, at en stor del at sagsbehandlingen foregik i Ilulissat.

Læs også Opdeling hjælper ikke kommuner

- Det gjorde en del af medarbejderne ude i byerne på hele kysten noget frustreret og til dels også at de følte sig undertrykt, så det er noget af det vi har ændret, siger Soloy.

Han forklarer, at sagsbehandlingen nu foregår med selvbestemmelse ude i de enkelte byer, men med støtte fra hovedkontorene.

Vigtigt at have overblik over udgifter

Institutleder ved Ilisimatusarfik, Mette Sonniks, peger på, at det at lægge kommuner sammen er en stor og tidskrævende opgave, og derfor giver det mening, at man først skal gennem en centralisering, før opgaverne kan komme ud til nærområderne igen.

- Jeg tror, at det er nødvendigt at centralisere for at skabe et overblik over hvad er vores udgiftsniveau, hvor mange børn har vi anbragt, hvad er det for nogle særlige problematikker i vores bygder, siger Sonniks.

Og fordi det tager tid, så er faren at folk føler sig overset indtil der igen sker noget hos dem lokalt, mener Mette Sonniks.

Læs også Tvivlsomt om dyr kommunedeling hjælper

Læs også Politikerne bliver bedre til upopulære beslutninger

Administrerende kommunaldirektør i Qaasuitup Kommunia Hans Eriksen, peger på, at der i dag er ansat 2200 personer i kommunen, hvoraf de 137 sidder i centraladministrationen som specialister.

Resten er fordelt som generalister rundt om i kommunen, men det er en udfordring af finde uddannet personale til særligt de mindre byer.

- Der kan det være svært at få tiltrukket kvalificeret arbejdskraft til disse steder.

Frygter samme flytterod som KANUKOKA

Hans Eriksen forklarer, at der mange steder ikke er rindende vand, og at der er dårlig kontakt med omverdenen hvilket gør det vanskeligt, at tiltrække folk.

Derfor er det også med en vis usikkerhed, at han ser frem til, hvordan kommunens medarbejdere skal blive fordelt, hvis kommunen bliver til to.

- Lige såvel som KANUKOKA har problemer med at få flyttet deres borgere ud til Maniitsoq, så tror jeg vi står overfor den samme problematik, siger Hans Eriksen.

Reformen er stadig ny

På socialområdet glæder Henrik Soloy sig dog over, at de er lykkedes med at gør indsatsen mere lokal, og langsomt nærmer sig idealet.

- Meningen med centraladministrationen i Ilulissat, det er at vi skal støtte dem derude, når de har behov for det. Vi skal ikke sidde og kontrollere det hele.

Læs også Qaasuitsup snupper regningen

At det tager tid undrer heller ikke Mette Sonniks, som peger på, at reformen jo langt fra er i mål endnu.

Det er altid svært at sammenlægge noget, så kommunalreformen er efter syv år, efter min overbevisning, stadigt ny. Altså ikke i sin vorden, men den er ikke færdig, siger Sonniks.