Der er fortsat ikke nok arbejdskraf i Grønland: Der mangler omkring 1100 medarbejdere

En ny undersøgelse fra Grønlands Erhverv viser, at manglen på kvalificeret arbejskraft i Grønland kan blive en udfordring i 2023.
Ifølge en ny undersøgelse vil der i 2023 være mangel på arbejdskraft i Grønland.  Foto © : KNR / Malik Brøns
03. januar 2023 12:36

Hvert år spørger Grønlands Erhverv de grønlandske virksomheder, hvor mange medarbejdere de mangler, og hvilke forventninger de har til mængden af arbejdskraft i det kommende år. 

Og her viser en ny undersøgelse fra Grønlands Erhverv, at der i 2023 vil komme til at være mangel på arbejdskraft i Grønland. 

Undersøgelsen er baseret på tal fra 2022 og viser, at der mangler op mod 1100 medarbejdere. Noget tyder dog på, at dette tal blot er et minimum, da ikke alle grønlandske virksomheder har deltaget i undersøgelsen. 

Grønlands Erhverv forventer, at man vil få brug for flere medarbejdere i grønlandske virksomheder inden for brancher som byggeri, fiskeri, detailhandel og turisme, hvilket i sig selv vidner om en positiv udvikling, skriver de i en pressemeddelelse. 

Men udfordringen bliver at få adgang til arbejdskraften. 

Udenlandsk arbejdskraft

GE kommer i rapporten ind på udenlandsk arbejdskraft. Ifølge Økonomisk Råd har Grønland cirka 11 procent tilkaldt arbejdskraft, hvilket et på niveau med lande i for eksempel Skandinavien. 

I november kunne KNR skrive, at der er rekordmange udlændinge i Grønland

Og det er noget, der virkelig deler vandene i Inatsisartut.

Hvor Siumut og Naleraq forholder sig kritisk overfor udenlandsk arbejdskraft er både Inuit Ataqatigiit og Atassut mere positivt indstillet. 

LÆS OGSÅ Udlændinge i Grønland deler vandene i Inatsisartut

- Udlændinge kommer lige præcis der, hvor vi har brug for deres ressourcer. Det er vi taknemmelige for, siger IA’s politiske ordfører Agathe Fontain.

Grønlands Erhverv mener dog, at den udefrakommende arbejdskraft er et sundhedstegn for, at den grønlandske økonomi har det godt, i hvert fald så længe, at udlændingene bidrager med kompetencer, som ikke allerede findes i Grønland.