Forsker: Der er brug for en plan for at hjælpe hjemløse

Kommunerne og Naalakkersuisut skal i fællesskab få lavet en plan for, hvordan samfundet håndterer og hjælper hjemløse. Det mener sociolog ved Ilisimatusarfik, Steven Arnfjord.
Ilisimatusarfimmi inuiaqatigiit pillugit ilisimatooq Steven Arnfjord
Skrevet af Thomas Munk Veirum
28. november 2017 18:38
Versionist Jaaku Lyberth
Det offentliges nuværende håndtering og hjælp til hjemløse er ikke holdbar, mener en forsker.
- Vi mangler nogle konkrete - både på det nationale og på kommunale niveau - sociale strategier for, hvad gør vi, når folk står i en meget ekstrem socialsituation, siger Steven Arnfjord, sociolog og afdelingsleder ved afdeling for sociale forhold på Ilisimatusarfik.
Mandag oplyste naalakkersuisoq for sociale anliggender, Sara Olsvig, at 878 personer vurderes at være hjemløse her i landet.
Det var Olsvigs partifælle Aaja Chemnitz Larsen, der havde bedt om tallene, og hun er bekymret for, at Grønland ikke har de rette velfærdsydelser og hjælp klar til udsatte borgere.

LÆS OGSÅ 878 borgere lever som hjemløse

Det er Steven Arnfjord helt enig med Chemnitz Larsen i. Ifølge forskeren skal man starte med at få styr på de helt lavpraktiske ting:
- Vi skal kunne åbne op for vores forsamlingshuse og eventuelt vores kirker. Gi' folk nogle måtter på gulvet og et sted at sove.

Arnfjord bekræfter at nogle søger til Danmark

Aaja Chemnitz Larsen udtalte bekymring for, at udsatte borgere her i Grønland presses ud af landet, fordi der ikke er nok hjælp at få.
Steven Arnfjord bekræfter, at flere udsatte flytter til Danmark:
- De søger derned, fordi de kan få en højere kontanthjælp, de kan få noget hjælp omkring deres misbrugsproblemer eller sindslidelser. Der er flere NGOer om buddet og flere steder at søge om hjælp, og det mangler vi herhjemme.
Arnfjord vurderer desuden, at problemet med hjemløse borgere er vokset de senere år:
- Min vurdering er at der er en stigning. Det er vurderingen når vi taler med NGOer i Danmark, som modtager mennesker fra Grønland, som er taget til Danmark, fordi der ikke er noget tilbud herhjemme. Det er også min vurdering når vi taler med folk herhjemme som arbejder med en eller anden form for frivillig indsats for hjemløse, at der er kommet flere om suppetallerkenen, så at sige.
Opgaven med at hjælpe hjemløse bedre, skal ifølge forskeren løses af Selvstyret og kommunerne i fællesskab.
- Det skal komme fra øverste led - det skal komme fra naalakkersuisoq - og så skulle det gerne ske i samarbejde med Socialstyrelsen og kommunerne, og så skal der komme nogle midler, så vi kan få handlet på det her område, siger Steven Arnfjord.
Han bakker op om Aaja Chemnitz Larsens forslag med hensyn til at indføre officielle tællinger af hjemløse her i landet.
Det er der ifølge forskeren brug for, men der er først og fremmest brug for hjælp til de hjemløse, siger han.