Nye havne Departement kritiserer hastesag til 48 millioner kroner

Naalakkersuisut har fået kritik for deres korte høringsfrister og hurtige behandling af lovforslag flere gange. Nu bliver der føjet endnu en sag til bunken.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
25. december 2017 14:11

Transparency International Greenland, Demokraterne og Hans Enoksen fra Partii Naleraq har været efter Naalakkersuisut på grund af adskillige sager, der er blevet hastebehandlet i Inatsisartut.

Det gælder blandt andet fiskeriloven, en ny lov om indkomstskat for tilkaldt arbejdskraft til lufthavnsbyggerierne og anden- og tredjebehandling af den nye alkohollov.

Den seneste sag handler om en omfordeling af 48,8 millioner kroner, der var afsat til at bygge et nyt mediehus til KNR, til nye havneanlæg i Qaanaaq, Uummannaq og Kangerlussuaq.

Departementet for Kultur retter i et høringssvar en skarp kritik af kollegerne i Departementet for Infrastruktur, fordi de har fået meget kort tid til at behandle sagen.

Den 31. oktober klokken 15.54 blev Departementet for Kultur bedt om at indgive et høringssvar. Deadline var den 2. november klokken 12.00.

- Først og fremmest finder departementet det for beklagende, at høringsfristen er under 48 timer. Dette særlig beklagende, da det omhandler et beløb i denne størrelsesorden, skriver Departementet for Kultur i sit svar, der er underskrevet af en embedsmand.

På trods af kritikken af processen og flere bekymringer over beslutningen om at flytte midlerne tilslutter Departementet for Kultur sig, at de knap 49 millioner kroner flyttes fra en konto til en anden, som skal finansiere de tre nye havneprojekter, Naalakkersuisut har sat i søen.

LÆS OGSÅ Nye havne finansieret med aflyst KNR-bygning

Kritik igen

Men det er ikke første gang, at der bliver rejst kritik af de hurtige behandlinger af love og korte høringsfrister.

Under vedtagelse af finansloven bad Naalakkersuisut Finans- og Skatteudvalget om et høringssvar i forbindelse med en ny lov om skatteregler for tilkaldt arbejdskraft til de kommende lufthavnsbyggerier.

Udvalget fik syv timer til at udfærdige et høringssvar. Udvalget valgte at stemme for forslaget, men det var ikke uden protester:

- Hvis det således skal give mening for høringsparterne at udarbejde et høringssvar, kræver det, at der gives mulighed for at lave et gennemarbejdet og grundigt høringssvar, lød kritikken fra udvalget.

Hastebehandlingerne af flere vigtige love på efterårssamlingen har også mødt kritik fra Transparency International Greenland og Demokraterne. Men kritikken kommer også fra Naalakkersuisut.

- Naalakkersuisut og Inatsisartut burde have mere tid til at behandle forslagene samt mere tid til. at partierne kan snakke sammen og ikke mindst samfundsaktørerne, borgerne og organisationer skal også have tid til at medvirke, sagde naalakkersuisoq Hans Enoksen i forbindelse med afslutningen på efterårssamlingen.

LÆS OGSÅ Udvalg revser og stemmer for Naalakkersusiuts hastelov

LÆS OGSÅ Hastelov sendt i lynhøring