Tilioq om handicap-tilsynsrapport: Den viser et ligegyldigt menneskesyn

I 25 ud af 25 undersøgte handicapsager i Avannaata Kommunia var der fejl. Rapporten røber et langt større problem end sjusk med papirerne, mener talsmand.
Anja Hynne Nielsen har været handicaptalsmand i Tilioq siden 2021. Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Kim Hinrichsen
31. juli 2024 09:56

- Det var meget voldsomt. Vi blev ret rystede over at se, hvor slemt det står til i Avannaata Kommunia for mennesker med handicap. Hvor store svigt der sker. Samtidig kom det heller ikke helt bag på mig, da det er noget vi har råbt op om i Tilioq længe.

Sådan siger handicaptalsmanden fra Tilioq, Anja Hynne Nielsen, om den tilsynsrapport, som udkom tidligere på måneden.

Her undersøgte Tilsynsenheden ved Departementet for Sociale Anliggender forholdene for borgere med handicap i Avannaata Kommunia.

Her var problemer med manglende handlingsplaner, handicapråd, tilsyn og tilbud om bisiddere. Bare for at nævne få eksempler. 

Chokerende læsning, men ikke noget som kommer bag på talsmanden.

Men trods det forudsigelige i fundene, er det ifølge hende vigtigt at holde fast i, hvem der gemmer sig bag tallene:

- Først og fremmest tænkte jeg også på de her mennesker, det her går ud over. Det er ikke kun en rapport. Der sidder også mennesker derude, som ikke får den hjælp, de har krav på. Det er virkeligt tragisk, siger hun.

Handler mere om menneskesyn end midler

Tilsynsmyndigheden havde udvalgt 25 tilfældige sager fra borgere med handicap i Avannaata Kommunia.

Og ikke i én eneste af de 25 sager, var der ikke sket svigt og lovovertrædelser overfor borgerne.

I nogle tilfælde, vidste kommunen ikke, hvor borgeren befandt sig - i helt grelle tilfælde, anede de ikke engang, at borgeren var død.

Og den form for “fejl” og forglemmelser, taler sit tydelig sprog, mener Anja Hynne Nielsen:

- Det som står i rapporten, viser helt tydeligt at der er en ligegyldighed. Men også manglende ressourcer. Jeg er sikker på, de enkelte ansatte i kommunerne gerne vil. Men det er tydligt der mangler prioritering oppefra, siger hun og fortsætter:

- At man i kommunen nedprioriterer det her område så meget, at man kan svigte i de enkelte sager. Man ved ikke engang, hvor personerne er. Det viser virkeligt et menneskesyn af ligegyldighed.

Et landsdækkende svigt

En stor del af udfordringerne i de udvalgte sager er manglende dokumentation og ikke-eksisterende handleplaner, der som ringe i vandet skaber større problemer.

Noget som ikke er unikt for handicapområdet, men stort set hele sagsbehandlingsområdet.

Alligevel er det vigtigt for Anja Hynne Nielsen at understrege, at det ikke handler om rod i papirerne:

- Det er desværre ikke kun et papirproblem. Både når vi taler med borgerne og ser på vores analyser, ser vi, at det har store konsekvenser for den enkelte borger. Så det er ikke bare sjusket papirarbejde, men mennesker der ikke får den hjælp, de har ret til, siger hun. 

Samtidig er tilsynsrapporten fra Avanaata Kommunia bare én i en lang række af lignende rapporter fra stort set alle landets kommuner.

Derfor kan og skal man ikke pege fingre af den enkelte kommune, men se problemet som noget langt større, som kræver handling her og nu: 

- Det er ikke overraskende. Desværre. Men vi ved også, at det ikke kun er i Avannaata. Der sker mindst lige så slemme ting rundt om i de andre kommuner, siger hun og fortsætter:

- Det er helt klart kommunens ansvar og kommunen, som har svigtet. Men det er en del af noget større. Svigt oppefra. Det er i Inatsisartut og naalakkersuisut, man ikke prioriterer det her område. I så mange år, at det er gået så galt, afslutter hun.