Demokrati i børnehøjde

Demokratiet fejres i Atuarfik Hans Lynge i Qinngorput Nuuk, hvor ikke færre end 200 skoleelever valgte i dag formand i elevrådet.
Skrevet af Per Andersen
28. september 2011 12:19

Der var præcis 210 stemmeberettige elever i Atuarfik Hans Lynge, og samtlige elever var mødt op til dagen som eleverne har set frem til.

Kvart over ti åbnede skoleinspektør Helene Berthelsen valget med en åbningstale om vigtigheden af demokratiet, samt hvor vigtigt det er, at elever føler et medansvar for deres skole. Derefter bliver de fire valgurner, der for nylig blev brugt ved Folketingsvalget åbnet, for at bekræfte at urnerne er tomme.

- Jeg glæder mig til at se resultatet, og hermed åbner jeg valget, sagde Helene Berthelsen til eleverne, der pænt stod på række.

En af den yngste stemmeberettigede elever er 6-årige Natasja Lynge fra 1. A.

-Det er meget spændende, jeg har før set et valg før og det er i Danmark, jeg har allerede bestemt hvem jeg vil stemme på, siger Natasja Lynge.

Helene Berthelsen vil varmt anbefale valg til elevråd på en måde der minder meget om de voksnes valg. Skolebestyrelsens initiativ til at afholde et valg bliver formentlig brugt i fremtiden, som en praktisk øvelse i demokratiet, siger Helene Berthelsen til knr.gl.

Efter valget var overstået, klokken elleve, begyndte lærerne fra Atuarfik Hans Lynge at fintælle stemmerne. Og de var et fint stemmetal som skolen viste til dette valg, som de voksne formentligt kan lære noget af. Ud af de i alt 210 stemmeberettige, var der i alt 194 som stemte. Altså 92,4 procent. Og der var ingen som havde stemt blankt.

Valgets vinder blev Rumle Labansen som går i 7.a, der fik  72 stemmer, hvor Rosalia Stenbakken som også går i 7.a bliver supleant med 63 stemmer.

Der var ikke nogen fremtrædende Politikkere fra Kommunalbestyrelsen, heller ikke fra Inatsisartut som var mødt til skolernes valg.

Valget i Atuarfik Hans Lynge kan i øvrigt også ses i Qanorooq i aften klokken 19.00 og den dansk undertekstede udgave klokken 20.00.