- Jeg mener ikke, at den her sag har den grovhed, der gør, at jeg vil vælte naalakkersuisut, siger Jens Frederik Nielsen. Foto: KNR / Malik Brøns

Demokraterne om stenbidersag: Vi vil ikke vende det blinde øje til

Formand for Demokraterne, Jens Frederik Nielsen, tager Revisionsudvalgets beretning om stenbidersagen til efterretning. Hvis der var sket lovbrud, ville piben have en anden lyd, siger formanden.

- Vi takker Revisionsudvalget for et grundigt arbejde. De har bearbejdet sagen grundigt og længe, og vi tager deres konklusioner til efterretning fra Demokraternes side.

Det siger formand for Demokraterne, Jens Frederik Nielsen.

Kort om stenbider-sagen:

 

12. maj besluttede Naalakkersuisut at hæve kvoten for stenbider ved at overflytte restkvoten på stenbider for 2019 på 204 tons til 2020.

 

Det var en politisk beslutning, der lagde grund for genåbningen af to områder.

 

Det var i området nord for Paamiut og til og med Kangerlussuaq. Det var ellers meddelt en uge før, at man havde lukket for indhandlingen af stenbidere.

 

IA: Var Kim inhabil?

Sagen om inhabilitet begyndte i starten af juni, og det var Inuit Ataqatigiit, der flyttede fokus over på den.

 

Det skete, da partiet ville vide, om Kim Kielsen personligt fik gavn af at være med til Naalakkersuisuts beslutning om at hæve stenbiderkvoten, samtidig med at han havde udlejet sin private båd til en fisker.

 

Kim Kielsen var med på mødet. Og han fortalte ikke resten af Naalakkersuisut, at han potentielt kunne være inhabil, da han havde lejet sin båd ud til en fisker, der fiskede efter stenbider.

 

Naalakkersuisut hyrer advokat

Da kritikken begyndte at vælte ned over Kielsen, sendte formanden for Naalakkersuisut selv sagen til vurdering hos advokatfirmaet Poul Schmith.

 

Kim Kielsen handlede ikke i strid med reglerne om inhabilitet, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde udlejet sin båd til en fisker. Det konkluderede Advokatfirmaet Poul Schmith.

 

Revisionsudvalg rejser skarp påtale

Inatsisartuts Revisionsudvalg har efterfølgende udgivet dets beretning om sagen.

 

Og her bringer udvalget både "skarp påtale" og fremhæver forhold, der beskrives som "kritisabelt".

 

- Udvalget påtaler skarpt og henleder særligt Inatsisartuts opmærksomhed på, at Formanden for Naalakkersuisut ikke, i denne sag, har været opmærksom på habilitetsspørgsmålet.

 

Disse bemærkninger er, ifølge en særlig skala, den mest kritiske bemærkning inden for revisionsudvalgets vurderende bemærkninger.

Sagen handler om forløbet, da Kim Kielsen (Siumut) var med til at træffe en beslutning om at hæve kvoten for fiskeri efter stenbidere, samtidig med at han lejede sin båd ud til en fisker.

Der er senere blevet rejst tvivl om, hvorvidt formanden for naalakkersuisut var inhabil i sagen, og det har Revisionsudvalget rejst en række spørgsmål til. 

LÆS OGSÅ IA om udvalgsberetning: Nu skal vi se, om der vil være konsekvenser

Revisionsudvalget kritiserede Naalakkersuisut for blandt andet ikke at levere oplysninger, som udvalget har bedt om.

Udvalget rejser desuden den mest kritiske bemærkning, som udvalget kan stille, nemlig "en skarp påtale og henleder særligt Inatsisartuts opmærksomhed på", at formanden for naalakkersuisut ikke har været opmærksom på habilitetsspørgsmålet.

Det er den hårdeste kritik, som revisionsudvalget kan udtale.

Regner ikke med at vælte Naalakkersuisut

Demokraterne regner dog ikke med, at der vil være konsekvenser i sagen, når Inatsisartut tager den op.

Jens Frederik Nielsen vurderer ud fra oplysninger i Revisionsudvalgets beretning, at Kim Kielsen ikke har været inhabil.

Det tager Inatsisartuts Revisionsudvalg dog ikke stilling til i deres arbejde.

LÆS OGSÅ Erik Jensen om stenbidersag: Naalakkersuisut har været hård at kæmpe med

- Dog kritiserer de meget kraftigt processen og kritiserer meget kraftigt, at han har været med til at tage den her beslutning. Det tager vi til efterretning, og alle skal lære af den her sag fremadrettet. Nu er vi klar til at se fremad, siger Jens Frederik Nielsen.

Vil ikke vende det blinde øje til

Formanden for oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit, Múte Borup Egede, har sendt en heftig kritik afsted mod Demokraterne.

Han forventede nemlig tirsdag, at koalitionen vil vende det blinde øje til i forbindelse med stenbidersagen, og nævner specifikt Demokraterne, der sikrede koalitionen et parlamentarisk flertal, da partiet gik ind i koalitionen.

- Jeg regner allerede med, at der ikke vil være konsekvenser indenfor den her koalition (Siumut, Nunatta Qitornai og Demokraatit), for netop at fortsætte med at sidde på magten, blandt andet med Demokraatit i spidsen, siger Múte Borup Egede.

Men det afviser Jens Frederik Nielsen.

- Jeg mener ikke, at den her sag har den grovhed, der gør, at jeg vil vælte naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Advokatfirma vurderer: Kielsen var ikke inhabil i stenbider-sag

- Når det så er sagt, så vil jeg sige, at vi ikke sidder i naalakkersuisut for enhver pris. Hvis det var konkludereret, at formanden for naalakkersuisut havde gjort noget ulovligt, hvis formanden for naalakkersuisut var dybt inhabil, da han var med til at træffe den her beslutning, så havde situationen været en anden.

Demokraterne kom ind i varmen hos naalakkersuisut i slutningen af maj efter længere tids rolle som støtteparti til naalakkersuisut. 

Ind kom Jens Frederik Nielsen som naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Sten Lynge som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og energiområdet og Anna Wangenheim som naalakkersuisoq for sundhed. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt