Demokraterne og Siumut: IA skal nok give sig

Både Demokraterne og Siumut tror på, at IA nok skal give sig og skrotte nultolerancen over for uran. Men partiets splittede holdning i sagen gør det mere til et spørgsmål om, hvorvidt partiet når til enighed inden næste valg, mener kollegerne.
27. juni 2012 13:25

- IA giver sig altid i sidste ende. De stejler lidt til at starte med, men i sidste ende kommer de med, ligesom de har gjort i mange andre store spørgsmål. Men hvis ikke, så er det flertallet, der bestemmer det,  lyder prognosen fra Siumuts formand Aleqa Hammond.

Også hos Demokraterne tror man på at koalitionspartneren ender med at gå med til at ophæve nultolerance-politikken:

- Jeg kan bare sige, at jeg er optimistisk.

- På at IA giver sig?

- Ja.

Sådan siger Demokraternes politiske ordfører Andreas Uldum.

IA slog i sidste uge fast, at nultolerancen slet ikke er til diskussion på nuværende tidspunkt. Partiet påpeger at dets uran-skepsis ikke kun er rettet mod de mulige konsekvenser i selve Grønland, men også mod atomkraftværker og våbenindustrien.

Imens er Demokraternes holdning, at hvis uran-produktionen kan ske på miljø- og sundhedsmæssigt forsvarlige vilkår, ser de ingen hindring i at ophæve nultolerancen.

Men Andreas Uldum er fortrøstningsfuld:

- Vi har en klar aftale om, at vi vil tale det igennem i denne valgperiode hvorvidt nultolerancen skal bestå.

- Jeg tænker, at når det kommer til stykket, så skal vi nok finde et kompromis, siger Andreas Uldum.

Og han håber, koalitionspartierne er nået til enighed inden valgperioden udløber i juni næste år.

Aleqa Hammond har omvendt ikke tiltro til, at IA-formand Kuupik Kleist kan nå at få skabt fælles fodslaw inden da:

- Det tror jeg ikke. For hvis der skal ske en ændring, skal man altså have en beslutningsdygtig landsstyreformand. Det tror jeg ikke vi har i denne sag. Han har ikke sit bagland i orden.

Men som Aleqa Hammond påpeger ovenover, er det flertallet i Inatsisartut, der til syvende og sidst  beslutter om nultolerancen skal begraves. Og når det kommer til en afstemning i tinget, regner hun med Demokraternes stemmer.

- Så tror jeg godt, at Demokraterne vil stå bag deres ord og støtte op omkring dette og give os flertal for det, lyder det fra Siumut-formanden

Om hun kan sætte sin lid til det, vil Andreas Uldum ikke p.t. svare på:

- I siger det er en vigtig sag. Men hvor havner Demokraternes stemmer?

- Det tager vi til den tid, siger Andreas Uldum.

IA's folketingsmedlem erkender i dag over for dagbladet Information, at flertallet står stærkt.

- Det bliver nok svært i fremtiden at beholde nultolerancen, hvis man skal være helt realistisk og se på den  parlamentariske situation, siger Sara Olsvig.

Naalakkersuisut afventer nu, at Greenland Minerals & Energy får afleveret sin ansøgning med konklusionerne af de undersøgelser, der skal dokumentere de sundhedsmæssige, miljømæssige og sociale konsekvenser ved Kvanefjeldsprojektet, hvor man vil bryde sjældne jordartsmetaller og altså uran.

Denne endelige ansøgning afleveres efter planen i slutningen af året.