Demokraterne forlader koalitionen

Selv om Demokraterne forlader koalitionen, betyder det ikke nødvendigvis, at der bliver valg lige nu - men formanden opfordrer til det.
Demokraatits formand, Jens Frederik Nielsen i ensom majestæt til pressemøde, hvor han smækker med døren til koalitionen. Foto © : KNR/ Anne Meisner Synnestvedt
Skrevet af Christine Hyldal
08. februar 2021 11:01

Præcisering manddag kl. 16.10:

Det har tidligere fremgået i artiklen, at det hele er op til Naalakkersuisutformanden, og at han kan trykke på valgknappen. Det er dog ikke hele sandheden. Det er først, hvis Inatsisartut udtrykker mistillid til Naalakkersuisut eller et naalakkersuisutmedlem, at Kim Kielsen kan udskrive valg.     

Demokraterne forlader koalitionen med Siumut og Nunatta Qitornai.

En af grundene er intern ballade i Siumut - en anden grund er den usikkerhed, som Demokraterne oplever, at Siumut har i forhold til mineprojektet ved Kuannersuit. 

- Vi opfordrer til, at der bliver udskrevet valg lige nu, siger Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraterne på et pressemøde. 

Demokraatit efterlader tre poster i Naalakkersuisut:

Steen Lynge, der er naalakkersuisoq udenrigsanliggender og energi.

Anna Wangenheim, der er naalakkersuisoq for sundhed.

Og Jens Frederik Nielsen, der er naalakkersuisoq for råstoffer og erhverv. 

Selv om Demokraterne forlader koalitionen, og Jens Frederik Nielsen opfordrer til valg, betyder det ikke nødvendigvis, at der bliver valg lige nu.

Naalakkersuisuts formand, Kim Kielsen (S) har nemlig valgt at blive siddende i en mindretalskoalition, med Nunatta Qitornai, som han har gjort siden valget i 2018. 

 

LÆS OGSÅ Jens Frederik Nielsen: Vi bliver væk fra borgermøder for borgernes skyld

Det kan han gøre indtil der er et flertal af inatsisartutmedlemmer, der udtrykker mistillid til ham eller et andet medlem af Naalakkersuisut, hvor Kim Kielsen kan vælge at udskrive valg.

 

Demokraterne kom først med i koalitionen 29. maj sidste år.  

Vil ikke være støtteparti længere

Før da var Demokraterne støtteparti for koalitionen. Og det vil Demokraterne ikke være længere. For på pressemødet siger Jens Frederik Nielsen, at partiet vil stoppe al samarbejde med Siumut.  

Dermed skal Kim Kielsen nu finde støtte til Naalakkersuisut hos de andre partier i Inatsisartut. 

Ifølge Sermitsiaq.ag har oppositionspartiet IA netop holdt det første møde med Siumuts nye formand, Erik Jensen.

- Det vil være tosset andet end at møde op og se, hvad vi politisk vil blive præsenteret for af den nye ledelse i Siumut, siger IA-formand Múte B. Egede til Sermitsiaq.ag.

Kuannersuit har slået dybe sprækker

Ifølge IA-formanden vil partiet kræve, at mineprojektet ved Kuannersuit skal stoppes, hvis IA vil i koalition med Siumut. 

Netop Kuannersuit har slået dybe sprækker koalitionen med Demokraterne, Siumut og Nunatta Qitornai. 

Selv om mineprojektet ved Kuannersuit har været undervejs i 14 år, er der opstået store spændinger om det nu. Der er nemlig massiv modstand mod projektet, der vil udvinde sjældne jordarter og også uran fra minen, som skal ligge seks kilometer fra Narsaq. 

Mineselskabet har stadig ikke fået en udvindingstilladelse – men de borgermøder, som bliver holdt i Sydgrønland netop nu, er et væsentligt skridt på vejen til netop dét.

LÆS OGSÅ To dage før holder Siumut fast i at udskyde borgermøder

Blot en enkelt uge før det første borgermøde meldte Siumut ud, at partiet gerne vil have borgermøderne stoppet. 
Det skete på grund af modstanden mod projektet fra især Sydgrønland. 

Borgermøderne blev dog ikke udskudt – de er i fuld gang.

Demokraterne holdt dog fast i, at borgermøderne bør gennemføres, som de bliver nu.

- Siumuts nye linje i forhold til Kuannersuit er en af grudene til, at vi forlader koalitionen, siger Jens Frederik Nielsen.

Balladen i Siumut har været en udfording hele tiden. Demokraterne har været nervøse for det interne drama i Siumut, siger han.